IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на централната банка на Румъния иска реалистична дата за приемане на еврото

Целевата дата за влизане на Румъния в еврозоната трябва да бъде “обсъдена отново, но да не се отлага твърде много”, е заявил Мугур Исареску

16:44 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на централната банка на Румъния иска реалистична дата за приемане на еврото

Целевата дата за влизане на Румъния в еврозоната трябва да бъде “обсъдена отново, но да не се отлага твърде много”, е заявил управителят на централната банка на страната Мугур Исареску в интервю за списание Timpul, цитирано от Bloomberg.

На въпроса на изданието дали целевата дата 2015 г. за въвеждане на еврото остава валидна, Исареску е отговорил: “Целта трябва да е амбициозна, а 2015 определено е амбициозна цел, но тя трябва да бъде и реалистична.”

“Целта за приемане на еврото трябва да бъде едновременно амбициозна и морализираща. Трябва да намерим деликатен баланс“, е допълнил той.

В момента Румъния прилага мерки за съкращаване на дефицита си, за да изпълни изискванията по споразумението за отпускане на заем от Международния валутен фонд. Намаляване на дефицита под 3% от БВП (едно от изискванията за приемане в еврозоната) обаче трябва да се направи, без да се задушава растежът на икономиката, посочва Исареску.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още