IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски милиардер стана основен акционер в най-голямата кипърска банка

Чрез свой фонд Дмитрий Риболовлев купи общо 9,7% от акциите на Bank of Cyprus с активи над 43 млрд. евро

10:51 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Руски милиардер стана основен акционер в най-голямата кипърска банка

Бившият собственик на руския производител на калиев карбонат „Уралкалий“ и класираният от Forbes на 10-то място по богатство в Русия за 2009 г. милиардер Дмитрий Риболовлев, е купил общо 9,7% от капитала на най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus. Така той става и собственикът с най-голям пакет акции в нея, съобщи Ройтерс.

В Русия кипърската банка е известна като основен акционер в „Юниаструм Банк“, а също така има активи и в Гърция, Румъния, Украйна, Великобритания.

Сделката стана известна, след като регистрираната на Британските Вирджински острови компания Odella Resources Limited придоби от фонда на служителите на Bank of Cyprus 45,3 млн. акции за общо 222 млн. евро (по 4,9 евро на акция). Малък пакет акции Odella е купила на свободния пазар, в резултат на което делът на тази компания в капитала на кипърската банка нарасна от 2,2% на 9,7%.

От Bank of Cyprus вчера официално съобщиха, че Odella Resources Limited е собственост на тръст с интереси в банковия сектор, като собственици на тръста са Дмитрий Риболовлев и двете му дъщери.

До вчера най-голям акционер в Bank of Cyprus с пакет акции от над 5% беше кипърският фонд, продал свои акции на руския милиардер. Активите на кипърската банка към 30 юни се изчисляват на 43,2 млрд. евро. Акции на банката се търгуват на фондовите борси в Кипър и Гърция.

През юни Риболовлев продаде 53,2% от капитала на „Уралкалий“ на трима руски бизнесмени, като сумата на сделката възлизаше на общо около 5,3 млрд. долара. Риболовлев запази за себе си 10% от акциите на „Уралкалий“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още