IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата свалила офертите за продажба на апартаменти с 18%, а на къщи – с 22%

По-големи са пониженията при офертните цени за земя, офиси и магазини, отчитат от сектора

17:33 | 28.09.10 г.
Кризата свалила офертите за продажба на апартаменти с 18%, а на къщи – с 22%

Средното намаление на офертните цени за продажба на апартаменти в страната от началото на 2009 г. досега е 18%, като с най-голям спад са цените на двустайните апартаменти и мезонетите (-20%), а най-малко е понижението при най-малките и най-големите апартаменти, отчитат от Бългериан Пропертис.

Средното понижение на офертите за продажба на къщи за същия период е 22%, а на земя - 26%, като при земеделската земя спадът достига 30%, сочат данните на агенцията.

В бизнес сегмента продавачите на офиси са свалили офертите си средно с 28%, а на магазини – с 30%.

Спадът при апартаментите е най-малък, защото макар и в условия на криза, те са търсени от купувачите за решаване на основни жилищни нужди, коментират брокерите.

След активната корекция на офертните цени на имотите през втората половина на 2009 г., през 2010 г. намаленията на офертните цени на имотите са минимални, допълват от агенцията.

Делът на намалените оферти общо за страната към 28 септември е 24% от активните оферти на сайтовете на Бългериан Пропертис и Лукс Имоти, докато в началото на 2010 г. са били 18%.

Според статистиката на НСИ понижението на средните пазарни цени на жилищните имоти от края на 2008 г. до края на второто тримесечие на текущата година е 28,5%. Статистическият институт следи данни за цените на апартаменти в областните градове без ново строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още