IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия ще получи още 380 млн. евро от заема си от МВФ

Страната разчита на заем от МВФ в размер на 2,9 млрд. евро, с който да стабилизира своята икономика

18:56 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия ще получи още 380 млн. евро от заема си от МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че е приключил своя пети преглед на икономическата програма на Сърбия и ще отпусне на страната следващия транш от договорения й заем с фонда в размер на 380 млн. евро.

Експертите на базирания във Вашингтон фонд смятат, че правителството трябва да започне да изтегля постепенно държавните стимули, отпуснати за насърчаването на икономическата активност в страната, пише Bloomberg.

Това според тях е възможно благодарение стабилизирането на финансовият сектор в страната, който пострада тежко от световната финансова криза.

Сърбия разчита на заем от МВФ в размер на 2,9 млрд. евро, с който да стабилизира своята икономика.

Бюджетният дефицит на страната за първото полугодие възлиза на 660 млн. долара при планирано за цялата година отрицателно салдо от 1,26 млрд. долара. Прогнози на Erste сочат, че държавният дълг на Сърбия ще възлезе на около 36% от брутния й вътрешен продукт през тази година в сравнение със 79,7% за Унгария и средно ниво за страните от Европейския съюз от 84,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още