IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори: Moody's ще понижи кредитния рейтинг на Испания с поне една степен

Понижение от една степен ще изравни рейтинга на Moody’s за Испания с този на Fitch, а с две степени - с оценката на Standard & Poor’s

15:15 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститори: Moody's ще понижи кредитния рейтинг на Испания с поне една степен

Moody’s Investors Service вероятно ще понижи първокласния кредитен рейтинг на Испания „Aaa” с една степен заради забавянето на икономическия растеж на четвъртата по големина икономика в ЕС, смятат инвеститори, цитирани от Bloomberg.

Пет от всеки осем мениджъри на инвестиционни фондове прогнозират понижаване на кредитния рейтинг на страната с една степен до „Aa1“, като според останалите трима понижението ще бъде с две степени до Aa2. Решението може да бъде взето още тази седмица, след като на 30 юни Moody’s стартира процедура по преразглеждане на рейтинга на испанския дълг с вероятност за понижение. През юни агенцията посочи, че ще приключи с анализа си за три месеца.

В края на юни Moody’s прогнозира, че възстановяването на испанската икономика от колапса на сектора на недвижими имоти ще отнеме няколко години и подчерта, че за периода 2010-2014 г. БВП ще нараства средно с малко над 1%. Понижение от една степен ще изравни рейтинга на Moody’s за Испания с този на Fitch - „AA+”. Ако Moody's понижи испанския рейтинг с две степени, това ще се равнява на оценката на Standard & Poor’s.

„Пазарът е доста разклатен, така че, ако понижението е с две степени, това ще има доста сериозен ефект“, казва Андрю Бол, шеф на базирания в Лондон European portfolio management на Pacific Investment Management Co. - най-големият облигационен фонд в света. „Наблюдаваме какво правят рейтинговите агенции. Това е важен индикатор на пазарните настроения“.

Цената, която Испания плаща за кредитирането си, падна след обявеното от Moody's преразглеждане на рейтинга, като доходността по 10-годишните испански ДЦК се понижи до 4,23% днес от 4,56% през юни. През юли стрес тестовете през юли показаха, че испанските банки се нуждаят от близо 1,8 млрд. евро свежи пари. Доходността по испанския дълг се понижи и заради приложените мерки за ограничаване на бюджетния дефицит от правителството на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро.

Бюджетният дефицит на Испания се понижи с 42% през първите осем месеца на годината благодарение на повишаването на приходите от данъци и понижаването на разходите. Дупката в бюджета се сви до 3,3% от БВП от 5,7% година по-рано, обяви финансовото министерство в Мадрид по-рано тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още