IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението е спестило рекордните за последните 6 месеца 272 млн. през август

Депозитите на фирмите намаляват с 97 млн. лв., но те са погасили кредити за 300 млн. лв. през месеца

10:37 | 01.10.10 г. 2
Населението е спестило рекордните за последните 6 месеца 272 млн. през август

Населението е направило рекордни месечни спестявания за последните 6 месеца, натрупвайки 272 млн. лв. през август 2010 г., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ.

Към края на месеца домакинствата държат 26,7 млрд. лв. в банките. За последните 12 месеца населението е спестило 3,3 млрд. лв.

През август фирмите са намалили депозитите си с 97 млн. лв. до 18,9 млрд. лв., но това се дължи на факта, че са погасили кредити за нетно 300 млн. лв.

За последните 12 месеца фирмите са намалили депозитите си със 106 млн. лв.

Третата група депозити е на кредитни институции. Те намаляват с 384 млн. лв. през август 2010 г. и с 1,47 млрд. лв. за последните 12 месеца, за да достигнат 8,43 млрд. лв. към 31 август 2010 г.

Обяснението е, че само през август банките са погасили 230 млн. евро (около 460 млн. лв.) от външния си дълг, а за последните 12 месеца намалението на дълга е с 1,22 млрд. евро (2,4 млрд. лв.).

На база данните може да се направи изводът, че населението спестява, а фирмите намаляват задълженията си, по-бързо отколкото намаляват спестяванията им. Също така банките използват привлечения ресурс от населението, за да погасят външните си дългове, тъй като в условията на намалено търсене от качествени кредитополучатели, няма как да пласират паричния ресурс в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
otgorata
преди 13 години
Какви депозити, какви 5-6. Сравнете обема на новите депозити с обема на изтеглените от взаимните фондове, пенсионните и здравните фондове пари ще видите прекрасна корелацияПросто никой няма доверие в нищо и затова се превръщаме в страна на рентиери, а не на инвеститори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Първо беше търговия. После недвижими имоти и строителство. Сега ще станем нация от лихвари. Швейцарци и евреи ще ни целуват изтривалките пред апартаментите. Само, че пак най-вероятно няма да ни излезе сметката. Ще се окажем нация, горд собственик на ... ....хартийки. Трупай лихви народе... ...а златото си удря рекорд след рекорд. Защо ли? Малък повод за размисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още