IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция прие закон за данъчна амнистия

Ако Гърция не може да събира данъци, как тогава възнамеряват да си платят дълговете, питат инвеститори

10:40 | 01.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция прие закон за данъчна амнистия

Парламентът в Атина гласува закон, който на практика дава данъчна амнистия на милиони гърци – стъпка приета с неодобрение от международните организации, наблюдаващи изпълнението на спасителния план за страната, пише Financial Times.

Законът ще позволи на правителството да събере около 2 млрд. евро през следващите две години - сума значително по-малка от неплатени данъци в размер на 35 млрд. евро за последното десетилетие.

Законодателството провокира остра критика, включително от членове на управляващата социалистическа партия, която обеща при встъпването си на власт преди година да прекрати практиката на предишните правителства за предоставяне на извънредни данъчни амнистии на всеки 3 – 4 години.

„Глобите в законодателството са толкова малки, че на практика възнаграждават укриването на данъци. По този начин собствениците на малки бизнеси и самоосигуряващите се граждани предпочитат да не си плащат данъците, надявайки се на нова амнистия“, казва Георгиус Флоридес, бивш премиер на страната от социалистическата партия.

Мярката е в противоречие също и с препоръките на „тройката“ - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд – които наблюдават прогреса на Атина в изпълнението на целите за намаляване на фискалния дефицит на страната.

Официални лица от трите организации предупредиха Гърция, че подобни мерки няма да решат проблемите с приходите.

Законодателството е първата точка, по която Атина не е съгласна с мнението на ЕС и МВФ, след като прие условията на три годишния спасителен план през май.

Гръцкият финансов министър иска спешно да събере пари, без да прибягва до ново увеличение на ДДС, за да постигне краткосрочните цели заложени от тройката.

Въпреки двукратното увеличаване на ДДС и въвеждането на три нови акциза през тази година, приходите в бюджета на страната са се увеличил с едва 3,4% през първите осем месеца на годината в сравнение със заложените 13,7%.

Разрешаването на проблема със събирането на данъците се оказва по-бавно от очакваното, признават правителствени представители.

Базиран в Лондон инвеститор пита, „Ако Гърция не може да събира данъци, как тогава възнамеряват да си платят дълговете? Това е културен проблем, който много хората извън Гърция не разбират“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Ха така - и такава държава е стара членка в ЕУ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още