IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пета печеливша седмица за азиатските борси

Главният индонезийски борсов индекс Jakarta Composite се повишава до нови рекордно високи нива

12:20 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пета печеливша седмица за азиатските борси

Главните борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион възобновиха възходящото си движение по време на първата октомврийска сесия, като заличиха част от вчерашните си загуби и постигнаха печалба за пета поредна седмица.

Енергийните компании поведоха нагоре борсовите индекси в региона заради поскъпването на петрола. В същото време разпродажби в банковия сектор ограничиха повишенията, след като рейтингът на една от най-големите японски финансови групи Mizuho Financial бе понижен, пише Bloomberg.

MSCI Asia Pacific, който включва близо 1000 борсови компании от десет азиатски борси, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,3% до 126,72 пункта. Регионалният индекс се повишава за пета седмица, като преднината му спрямо миналия петък възлиза на 1%. MSCI Asia Pacific се повиши с 8,4% през септември, който се оказа най-силният му месец от юли 2009 г.

Освен това регионалният борсов показател нарасна с 12% през третото тримесечие – най-силният му ръст на тримесечна база за последната година. Най-голям принос за това имаха фондовите борси в Тайланд и Индонезия, следвани от Китай и Индия. Водещите индекси в Тайланд и Индонезия скочиха с по над 22% в рамките на третото тримесечие заради динамичното развитие на двете икономики и силния приток на чужди капитали към тях.

Днешната сесия донесе 0,2% ръст на главния тайландски индекс SET до 977 пункта, докато в Индонезия Jakarta Composite се повишава с 1% до рекордните 3 535,38 пункта.

Данните за понижението на безработицата и инфлацията в Япония от днес помогнаха на Nikkei 225 да се увеличи с 0,4% до 9 404,23 пункта. В Южна Корея Kospi нарасна с 0,1% до 1 876 пункта, докато в Индия BSE Sensex 30 нараства с 1,7% до 20 404,54 пункта. В Австралия обаче S&P/ASX 200 загуби 0,1% до 4579 пункта заради понижения във финансовия сектор.

Пазарите на ценни книжа в Хонконг и Китай бяха затворени днес заради национални празници.

MSCI Asia Pacific е нараснал с 5,2% през тази година заради надежди, че бързо развиващите се азиатски икономики ще превъзмогнат последиците от фискалната криза в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още