IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата седмица започва със значителен ръст в цените на основните суровини

Очакванията за ново наливане на ликвидност на финансовите пазари повиши интереса към инвестициите в петрол, злато и зърнени култури

09:02 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новата седмица започва със значителен ръст в цените на основните суровини

Новата седмица започна със засилен интерес към инвестициите в суровини. Само няколко часа след стартирането на търговията петролът, златото и основните хранителни суровини се движат със стабилни повишения, което според анализатори се дължи на очакванията за значително увеличение на ликвидността във финансовата система.

През последните седмици все по-активно се говори, че в САЩ ще има нова програма за стимулиране на финансовите пазари, чрез която ще бъде увеличено паричното предлагане. Такива мерки не са изключени и в други от развитите страни, а в Япония вече бе обявено, че стартират нови програми за увеличение на ликвидността.

В първите часове на новата седмица лекият суров петрол се търгува с ръст от 1 на сто спрямо петък при цена 83,47 долара за барел. На електронната платформа на лондонската борса пък брентът добавя 0,77 на сто до 84,60 долара за барел.

Според петролния министър на Катар Абдула бин Хамад ал-Атаях поскъпването на петрола от последните седмици се дължи на „спекулации“. Мнението на министъра е, че нивата между 70-80 долара за барел са подходящи както за производителите, така и за потребителите на петрол, съобщава Bloomberg.

Днес цената на златото се повишава с 0,6 на сто до 1 353 долара за тройунция, с което даде заявка за поставяне на нов рекорд. През последната седмица благородният метал постави исторически връх от 1 364,77 долара за тройунция.

Среброто пък достигна нов 30-годишен връх, напредвайки с 1,6 на сто до 23,6325 долара за тройунция.

Значителен интерес се наблюдава в търговията със селскостопански продукти. Новата седмица започна с ръст в цената на пшеницата от 1,15% на борсата в Чикаго до 7,2750 долара за бушел.

Царевицата пък поскъпва с цели 8,52 на сто до 5,7325 долара за бушел, а соята напредва с 4 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още