IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първокласните офис наеми в София втори по спад в Европа за година

Спад от близо 11% са отчели наемите на първокласните офиси в столицата за последните 12 месеца до края на септември

10:50 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първокласните офис наеми в София втори по спад в Европа за година

Наемите на първокласните офис площи в София са отчели втория по големина спад в Европа за последните 12 месеца до края на септември, сочи нов доклад.

Според данни на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc. (CBRE) към края на третото тримесечие наемите у нас са се понижили почти с 11% спрямо година по-рано.

Спадът на тримесечна база е 1,72% в сравнение с понижение от 1,67% за предходното тримесечие.

С това наемите на първокласните офиси в столицата са паднали с близо 22% от най-високото им ниво, отчетено през последните три години.

Дъблин води по спад за последното тримесечие, като там наемите са се понижили с 12,56%. Той е следван от София, след която се нареждат Барселона и Мадрид, съответно с понижения от 9,30% и 8,47% за периода.

Наред с това продължава процесът на възстановяване на пазарите, които бяха засегнати на по-ранен етап от кризата.

През последното тримесечие наемите в лондонското Сити са се повишили с 25% - най-големият ръст в региона на Европа, Близкия Изток и Северна Африка, обхванат от проучването. Ръст отчитат и нивата в Уест Енд, където повишението е 6,25%.

Въпреки това нивата в Ситито са все още с над 19% под пика си за последните три години.

От пазарите в Централна и Източна Европа Полша отчита най-добри резултати за тримесечието, където наемите са се повишили с 8,7% за тримесечието. Ръст отбелязват също и Осло, Стокхолм, Брюксел, Берлин и др.

Данните на CBRE са валидни само за обекти с конкретни показатели за качество, вид и размер. Също така степента, в която тези данни са подкрепени от реални доказателства вследствие на сключени сделки, варира за различните пазари и периоди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още