IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: Абсурдът в здравната система трябва да бъде премахнат

Вдигането на осигуровките даже с 2% ще изяде от ръста, заложен за следващата година, смята министърът

10:14 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трайчо Трайков: Абсурдът в здравната система трябва да бъде премахнат

Реално вдигане на осигуровките няма. Това са нивата, при които кабинетът „Борисов” е започнал мандата си. Самото предложение за вдигането им обаче вече е ясен знак, че е нужна истинска реформа в здравеопазването, заяви икономическият министър Трайчо Трайков пред БНТ.

"Решението, което ни трябва, е реформа на системата. Ние не можем да финансираме целия дефицит в НОИ. Това означава вдигане с много повече от 2% и затова не трябва да хвърляме добри пари след лоши пари. Основният проблем не е, че сега ще вдигнем осигуровките, ако това се случи.

Основният проблем е, че след 6 месеца ще сме пред същата ситуация, ако системата не се реформира, а тя се реформира, ако има стимул да го направи", каза още Трайков.

"В бюджета за 2011 г. са заложени 3,6% ръст, но вдигането на осигуровките даже с 2% вече изяжда от този ръст. В бюджета не намираме пари за прилагане на мерките за насърчаване на чуждите инвестиции. Тогава как ще постигнем желания ръст, от който да дойдат парите необходими за всички социални сфери"

"Извинявайте, но аз не мога да разбера как за 10 години парите за здраве постоянно се повишават, а здравния статус на българина постоянно се влошава, значи нещо не е както трябва. Или ние ставаме толкова болни, или здравните услуги стават толкова скъпи, но да станат 8 пъти по-скъпи, а българите да станат 2 пъти по-болни междувременно за 10 години, това е абсурд. Този абсурд трябва да бъде разрешен преди за пореден път да посегнем и към своите джобове и към джобовете на всички", коментира министърът.

Очаква се днес Националният съвет за тристранно сътрудничество отново да обсъди увеличението на вноската за пенсия и други промени в системата за обществено осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още