IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2010 година - "нулева" за пазара на имоти у нас

Годината не донесе съществена промяна в обема на сделките или на цените на имотите, но пък даде възможност на участниците да се нагласят спрямо новите пазарни реалности

13:36 | 12.10.10 г. 2
2010 година - "нулева" за пазара на имоти у нас

2010 г. се очертава да бъде нулева година за пазара на имоти в България от гледна точка на това, че няма съществена промяна нито в обема на сделките, нито в цените на продадените и оферираните имоти спрямо 2009 г., обобщават в свой анализ от агенцията за имоти Бългериан Пропертис.

Това обаче не означава, че тази година е без значение за пазара - постигането на баланс и стабилност е важен момент, особено след годините на бум, последвани от драстичен спад на цените на имотите през 2009 г. От тази гледна точка 2010 г. даде глътка въздух на всички играчи на пазара, които имаха време да се нагласят спрямо новите пазарни реалности, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.

В различните пазарни сегменти се забелязват различни тенденции – от задържане и ръст на цените и обемите от сделки до спад. Все още няма убедителни и ясно изразени тенденции за започващо възстановяване, което още веднъж показва, че излизането на пазара от кризата най-вероятно ще бъде продължителен процес, посочва тя.

Спад на цените на жилищните имоти и ръст на сделките в София

Средната цена на продадените апартаменти в София за третото тримесечие на 2010 г. е 840 евро на кв. м – с 30 евро на кв. м по-ниска от средната за второто тримесечие на годината, сочат данните на компанията. Така спадът в цените на апартаментите в София на база сключени сделки за третото тримесечие спрямо второто тримесечие е 3,5%. Спрямо третото тримесечие на 2009 г. спадът е с 11%.

По-голям спад от измерения на квадратен метър се наблюдава при средната обща цена на закупените за периода апартаменти в София. Средната цена на продадените апартаменти за третото тримесечие е 70 750 евро, което е с 18% по-ниска средна цена от тази през второто тримесечие на 2010 г.

До сделки все още в много от случаите се стига след договаряне на намаление в цената – тези намаления са в рамките на 5-10%.

Обемът на продажбите в София през третото тримесечие се увеличава с 10% спрямо второто тримесечие. През лятото на 2010 г. пазарът беше по-активен от традиционно лятното затишие, което сме наблюдавали през предходни години, отбелязват още от компанията.

Активизация на продажбите в областни градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново

През последните месеци се регистрира активизация на продажбите в по-малките областни градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и други. От началото на кризата тези пазари бяха стагнирали, а продажби се реализираха основно в София.

Покупки на апартаменти в тези градове се сключват на цени между 25 хил. и 40 хил. евро, при средна цена около 500-600 евро на кв.м. Изключение прави Варна, който задържа най-високите цени в страната и пазарът там не е толкова динамичен, както в София.

Средни цени на кв.м на продадените апартаменти по данни на компанията:

Варна - 920 евро на кв.м
Бургас - 650 евро на кв.м
Пловдив - 650 евро на кв.м
Стара Загора - 550 евро на кв.м
Велико Търново - 500 евро на кв.м

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Петърчо 64 , Млад си Петърчооо , много млад ;)ако беше Петър 55 , щеше да знаеш,че жилищата са като мерседесите - не всички купуват,но всички искат..няма закон,задължаващ купуването на жилища Правото да купиш не е гарантирано - трябват пари.всяко начало има и край , после пак отначало,после пак край...........и така докато станеш БИВШ Петърчо 64
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
peter1964
преди 13 години
такова нещо като пазар на недвижими имоти през 2010 нямаше имаше само консолидация на цените в някои региони като Варна но е ясно че продажните цени кьм момента са високи а покупателните способности на населението ниски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още