IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорд за акциите на Apple, котировките докосват 300 долара

Пазарната капитализация на технологичната компания надхвърля 271 млрд. долара, инвеститорите тръпнат в очакване на тримесечния отчет

22:42 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рекорд за акциите на Apple, котировките докосват 300 долара

Акциите на технологичната компания Apple поставиха нов исторически рекорд по време на борсовата сесия в Ню Йорк, поскъпвайки с 1,2 на сто до 298,80 долара за брой. Това донесе на компанията пазарна капитализация от близо 271 млрд. долара, съобщава Marketwatch.

Според анализатори акциите на Apple имат потенциал да продължат възходящото си движение, тъй като инвеститорите очакват с огромен интерес резултатите на оглавяваната от Стив Джобс компания за третото тримесечие на годината.

„Дори и при тези ценови нива продължаваме да вярваме, че Apple има най-добрите перспективи за растеж в IT сегмента – с шансове за двуцифрен ръст на продажбите за още няколко години напред”, коментира Бен Райциз от Barclays Capital.

Очакванията за добри резултати на Apple са свързани с пускането на iPhone 4, което се случи в края на юни. В началото на септември Джобс обяви, че компанията е продала 3 млн. смартфона от този модел. Според анализатори, данните могад та излязат дори още по-добри.

От началото на годината акциите на Apple са поскъпнали с 41 на сто. Само през последните шест седмици пазарната капитализация на компанията е скочила с 18 на сто. Поскъпването започна да набира сила след представянето на новите модели iPod, което стана на 1 септември.

Новият елемент в продуктите на Apple е услугата FaceTime, която позволява провеждането на видео разговори. Анализите на Райциз показват, че до края на следващата фискална година за компанията – тази до септември 2011 година, в употреба ще са пуснати 63 млн. устройства, поддържащи тази услуга.

През следващата, 2012 година, този брой се очаква да стигне 150 млн. Самият анализатор обаче признава, че прогнозите му могат да се окажат доста занижени.

Яр Райнер от Oppenheimer е поставил таргет за цената на акциите на Apple от 345 долара за брой. Според някои анализатори може да се очакват и нива от нат 400 долара за акция през следващата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още