IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвоили сме под 5% от европейските средства

Има опасност страната ни да се превърне в нетен вносител в бюджета на ЕС, показа доклад на Гражданската коалиция за устойчиво ползване на европейските фондове

18:39 | 14.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Усвоили сме под 5% от европейските средства

България е усвоила само 4,57% от предназначените й европейски средства в размер на около 8 млрд. евро, които трябва да се използват през финансовия период от 2007 до 2013 г.

Това се отбелязва в доклад на Гражданската коалиция за устойчиво ползване на европейските фондове в България, представен заедно с организацията CEЕ Bankwatch Network в Брюксел и цитиран от БТА.

Ако това темпо на усвояване на средствата от европейските фондове се запази, не може да се очаква повече от 15% усвояване до края на периода.

Гражданската коалиция за устойчиво ползване на европейските фондове в България включва 40 неправителствени организации в страната ни. CEЕ Bankwatch Network наблюдава дейността на европейските финансови институции и усвояването на техни средства, като в нея членуват организации от 14 европейски страни.

Изнесените данни в доклада сочат, че България не може да разчита на европейските средства за решаване на значителни икономически и социални проблеми. Напротив, страната ни, която се счита за най-бедната в Европейския съюз (ЕС), е изправена пред реална опасност да се превърне в нетен вносител в бюджета на съюза.

Докладът изброява няколко по-важни причини за слабото усвояване на европейски средства - лошо планиране на проектите, слаба административна подготвеност, прекалени бюрократични изисквания, които отблъскват потенциални кандидати, неосведоменост за възможностите и начините да се кандидатства по европейски проекти, корупция, страх да се одобряват проекти от компетентни лица.

Според доклада Оперативна програма "Регионално развитие" ще послужи реално не за развитие, а за "някаква поддръжка" на регионите в България, Оперативна програма "Транспорт" е станала доказателство за "безпътица в транспортната политика", в Оперативна програма "Административен капацитет" има усвояване на средства, но няма изграден капацитет.

Представилите доклада не се ангажираха с оценка дали крайно слабото усвояване на европейски средства няма да се отрази върху техния размер през следващия европейски финансов период от 2014 до 2020 г. Все пак те отбелязаха, че има слухове, според които Европейката комисия може да намали отпусканите европейски средства като едновременно с това засили контролът за изразходването им.

Петко Ковачев, който е изпълнителен директор на Института за зелена политика, е посочил, че половината общини в България не знаят как да кандидатстват за спечелване на европейски проекти. Според него новият министър по усвояването на европейските фондове Томислав Дончев е направил положителна стъпка с разяснителната кампанията за общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
"Както е известно, кредитът се отпуска съвместно от ЕС и Международния валутен фонд. Общият му размер е 110 млрд. евро, които Гърция ще усвои в рамките на 3-годишна кредитна програма. "Значи нашите не са от най крадливите, НО те си нямат "МИНИСТЕРСТВО Н ВЕСЕЛБАТА" :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
INSIDER-A
преди 13 години
А ти сещаш ли се за друго правителство, което е построило повече инфраструктура за 14 месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Съжалявам, че днес имаме ТОВА правителство - то "пропуска" да направи нужното за усвояване на два до три милиарда Евро за инфраструктура и енергийна ефективност - нещо за което призоваваме поне от 2007-***, от времето на Сергейковото. Така са ангажирали държавата с манията си да се преследват и мразят, че забравят да я оставят да диша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още