IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: ЕЦБ трябва да разшири извънредните мерки, ако възстановяването се забави

ЕЦБ трябва да остане в готовност да продължи своята политика на ниски лихвени проценти и да предприеме извънредни валутни мерки, съветва МВФ

16:50 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: ЕЦБ трябва да разшири извънредните мерки, ако възстановяването се забави

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да е готова да разшири извънредните мерки, ако възстановяването на икономиката на еврозоната се разколебае, се казва в изявление на Международния валутен фонд (МВФ), цитирано от Bloomberg.

„ЕЦБ трябва да остане в готовност да продължи своята политика на ниски лихвени проценти и да предприеме извънредни валутни мерки, ако възстановяването неочаквано се забави“, посочва МВФ в последната си прогноза за Европа.

Коментарите са направени, след като президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише и шефът на Bundesbank Аксел Вебер направиха разнопосочни изказвания в медиите по въпроса дали централната банка трябва да продължи програмата си за изкупуване на облигации, приета през май, след началото на дълговата криза в страните от периферията на еврозоната. На 13 октомври Вебер призова за прекратяване на програмата, осигурила глътка въздух на европейски правителства и банки, опитващи се да спасят финансите си – идея, която Трише отхвърли.

„Това не е позицията на преобладаващата част от представителите в борда на директорите на ЕЦБ“, казва Трише в отговор на коментара на Вебер.

Вебер, който е сред 22-мата членове на борда на директорите на ЕЦБ, посочва, че рискът от „прекалено дългото отлагане на отмяната“ на извънредните мерки е по-голям от този мерките да бъдат прекратени твърде скоро. Коментарът - най-острият до момента от представител на ЕЦБ за прекратяване на икономическите стимули, е направен в момент, когато правителствата на Ирландия, Португалия и Гърция се опитват да убедят инвеститорите, че могат да контролират финансите си въпреки дълговата криза от началото на годината.

Рисковете за европейската икономика като цяло се увеличават, тъй като глобалното възстановяване се забавя, а европейските правителства продължават с мерките за ограничаване на бюджетните си дефицити, посочва МВФ.

За Европа като цяло МВФ прогнозира 2,3% растеж на БВП през тази година и 2,2% през следващата. В развитите европейски страни растежът за 2010 г. се очаква да бъде 1,7%, докато за икономиките от Източна Европа той ще е 3,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още