IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят сливането на две от най-големите борси в света

Фондовите борси на Сингапур и Австралия, които са съответно втора и трета по големина в Азия, работят по обединяването си

09:12 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Подготвят сливането на две от най-големите борси в света

Фондовата борса в Сингапур обяви план за придобиването на австралийската борса ASX за сумата от 8,3 млрд. долара. По този начин ще бъде създадена петата по големина листната за търговия фондова борса в света, съобщава CNBC.

Офертата на сингапурската борса е за плащане на 22 австралийски долара и предоставяне на 3,473 свои акции за всяка акция от капитала на ASX. Това се равнява на цена от 48 австралийски долара за акция, което е премия от 37% спрямо последните сделки с акции от ASX.

Това предизвика скок в цената на акциите на австралийската борса от 25% до 43,50 австралийски долара днес. Акциите на сингапурската борса пък поевтиняха с 6,7 на сто непосредствено след новината, но впоследствие ограничиха загубата си до 1,8 на сто.

Борсите в Сингапур и Сидни са съответно вторият и третият по големина пазари в азиатско-тихоокеанския регион. Очаква се тяхното обединение да доведе до съкращаване на 30 млн. долара разходи, добавя медията.

За да бъде финализирана, сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи в Австралия. Очаква се те да изразят недоволство от факта, че 23% от капитала на борсата в Сингапур са собственост на фонд за развитие на финансовия сектор, контролиран директно от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още