IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Пропадането на британската лира тепърва започва

Строгите държавни икономии, в комбинация с растящата вероятност за ново печатане на пари, ще ударят силно британската валута

08:29 | 26.10.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Пропадането на британската лира тепърва започва

Единствената водеща валута, която може да съперничи на рязкото поевтиняване на долара през последните няколко месеца, е британската лира.

Тя е поевтиняла средно с 6,4% срещу кошницата от девет други най-търгувани валути през тази година и според някои от най-големите участници на валутните пазари най-лошото за лирата започва тепърва.

Само в рамките на миналата седмица лирата отстъпи с 1,3%, след като британският финансов министър Джордж Озбърн обяви най-мащабните съкращения на държавните разходи през последните 70 години, пише Bloomberg.

Валутните анализатори са песимисти за курса на лирата заради опасения, че държавните икономии през следващите няколко години ще затруднят икономическото възстановяване. Великобритания е държавата с най-голям бюджетен дефицит сред големите икономики в групата на Г-20, което накара правителството да вземе мерки за намаляване на разходите си с общо 81 млрд. паунда до 2015 г.

Според анализатори обаче строгите държавни икономии, в комбинация с растящата вероятност за ново инжектиране на ликвидност от Английската централна банка, ще ударят силно британската валута, като ще увеличат количеството на стерлингите в обращение и ще намалят интереса към тях на валутните пазари.

Такава е позицията на швейцарската банка UBS, която е вторият по големина участник на валутните пазари в света след Deutsche Bank. През миналата седмица от UBS са посъветвали своите клиенти да продават лири и в замяна на това да купуват швейцарски франкове, австралийски долари и норвежки крони.

Според валутните стратези на BNP Paribas паундът неминуемо ще продължи да се понижава. „Фискалната консолидация ще удари икономиката в момент, в който тя губи скорост. При тези условия, ще трябва да се смекчи още паричната политика, което ще доведе до отслабване на курса на лирата“, посочват от банката.

Според BNP Paribas британската лира ще падне до 1,40 долара за лира до юни следващата година. Днес една лира се разменя срещу 1,5730 долара към 7:35 ч. българско време.

От Morgan Stanley прогнозират, че лирата може да поевтинее до 93 пенса за евро, в случай че икономическото възстановяване на Великобритания се забави или Английската централна банка прибегне до нови мерки за вливане на ликвидност в икономиката. Днес валутната двойка EUR/GBP се котира при 0,8872.

Малко по-късно излизат данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания за третото тримесечие, които според анализатори ще покажат ръст на икономиката от 0,4% на тримесечна база. През второто тримесечие БВП на страната нарасна с рекордните за последните четири години 1,2%.

Поевтиняването на британската лира може да има и положителни последици, защото ще подкрепи износа на Великобритания в момент, в който страни като САЩ, Япония и Китай търсят начини да увеличат своя дял от световната търговия чрез обезценка на местните си валути.

Според Центъра за икономически и бизнес проучвания (CEBR) централната банка ще обяви през идните месеци нови мерки за наливане на още 100 млрд. паунда в икономиката чрез покупката на ценни книжа. Досега по този начин ликвидността бе увеличена с 200 млрд. паунда от март 2009 г.

Понижението на лирата с 5,1% от 30 юли насам е съпроводено от 5,4% спад на долара спрямо основните валути, показват валутните индекси на Bloomberg. Докато Английската централна банка обмисля дали да увеличи подкрепата си за икономиката, ръководството на Европейската централна банка търси начини за постепенно затягане на паричната си политика.

Бюджетният дефицит на Великобритания възлиза на 156 млрд. паунда към края на септември, което повишава риска страната да загуби своя топ инвестиционен кредитен рейтинг в момент, в който дълговата криза в Европа изправи Гърция на ръба на фалита. За тази година се предвижда той да възлезе на 10,1% от БВП, като целта на правителството е да го намали до 2,1% от БВП за финансовата 2014-15 г.

От Fitch посочиха наскоро, че съкращенията на бюджетния дефицит на страната са правилна стъпка, за да може Великобритания да запази своя инвестиционен рейтинг.

Заради това, че фискалната политика на Великобритания ще бъде далеч по-твърда от тази на другите развити страни, няма причина да се очаква скорошно затягане на паричната политика, дори и да е налице глобално възстановяване на икономиката, смятат от Lloyds Banking Group. От банката посочват, че британската лира може да поевтинее до 95 пенса за едно евро през тази година.

През 1981 г., когато британският премиер Маргарет Тачър обявява подобни мащабни съкращения на държавните разходи, паундът поевтинява с 20% срещу долара и продължава да отстъпва през следващите три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Snipe
преди 13 години
Особено забавно е, как веднага след обявяването на пропадането GBP рипна като млада булка. Е, все някой ден ще падне, и тагава ана-лизаторите ще бъдат горди, че са познали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Абе някоя азиатска валута ще удари тавана , но коя ще е ..... ? иначе послушай финта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Eврото се възстановява в момента. Инвестициите във валута не са много оферта в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jason
преди 13 години
Е, скоро писаха, че анализаторите познавали в 15% от прогнозите си ... та не знам какво да си мисля сега.Купих малко паундчета на скоро и мисля да пазаря здраво в следващия един месец ама таз статия па сега ме стресна.Да взема да се поослушам малко освен ... хм :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още