IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размразяват проектите за небостъргачи в Лондон

С помощта на нови партньори British Land и Land Securities рестартират проекти за изграждането на кули в Ситито

08:35 | 27.10.10 г.
Размразяват проектите за небостъргачи в Лондон

Строителството на небостъргачи в лондонското Сити се възобновява, след като компаниите за имоти намериха нови партньори, които да намалят рисковете в проектите, пише Wall Street Journal.

Вторият по големина британски собственик на бизнес имоти - British Land Co. PLC, обяви вчера, че е подписал договор за създаване на съвместно дружество с Oxford Properties – подразделението за имоти на OMERS Worldwide Group of Companies, един най-големите пенсионни фондове в Канада, за изграждането на сградата Leadenhall, станала известен като „рендето“ заради заострения си дизайн.

Новината идва скоро след като най-големият британски собственик на имоти и предприемач Land Securities Group PLC обяви миналата седмица, че рестартира проект за строителството на кула на стойност 500 млн. паунда (784,1 млн. долара), която пък е известна като „Уоки-Токи“ заради интересния си дизайн в горната част.

47-етажната сграда Leadenhall, чието строителство се очаква да струва 340 млн. паунда, ще включва обществени и търговски площи, развлекателни обекти и офиси. British Land има разрешително за проектиране, като вече са приключили дейностите по разрушаване и разчистване на терена. Сградата, която ще е една от най-високите в Ситито, ще бъде повдигната на колони, оставяйки пространството отдолу отворено за хората.

Решението за рестартиране на строителството на кулите бележи важен момент в развитието на британската столица и сочи, че предприемачи и инвеститори очакват повишаване на търсенето на качествени офиси в идните няколко години. И двата проекта бяха замразени заради кредитната криза, по време на която банки и компании за финансови услуги съкратиха служители и замразиха офис пазара.

Двата небостъргача трябва да бъдат готови до 2014 г., което означава, че би трябвало да хванат следващия цикъл на пазара на имоти. Въпреки това едновременното им излизане на пазара няма да даде на нито от един от предприемачите предимството на първия и може да се отрази на ръста на наемите заради конкуренцията.

И двете компании избраха един и същи начин за неутрализиране на риска от проектите. Те започнаха търсенето на наематели, с които да сключат договори преди старта на строителството, но ниските наемни нива ги накараха да обединят усилия с инвеститори.

Вижте как ще изглеждат небостъргачите, когато бъдат построени

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още