IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се страни отвръщат на удара на Фед

Реакцията на развиващите се пазари след обявеното решение на Фед да печата пари прави все по-малко вероятна перспективата за сделка относно глобалните дисбаланси

11:37 | 04.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Развиващите се страни отвръщат на удара на Фед

Правителствени представители от Бразилия до Южна Корея и Китай заявиха, че ще предприемат мерки, за да се справят с наплива на капитали, предизвикан от решението на Федералния резерв да влее милиарди долари за стимулиране на американската икономика, предаде Ройтерс.

Реакцията на развиващите се пазари прави все по-малко вероятно постигането на реална споразумение относно глобалните дисбаланси и валутите на срещата на Г20 следващата седмица в Сеул.

Южнокорейското министерство на финансите изпрати „послание“ до пазарите в четвъртък, в което заявява, че разглежда възможността да контролира „агресивно“ капиталовите потоци, докато бразилският секретар за външна търговия обяви, че стъпката на Фед може да предизвика „ответни действия“.

САЩ искаха да накарат страните от Г20, които заедно произвеждат 85% от глобалния брутен продукт, да се съгласят на конкретни цели за балансите по текущите сметки и да потвърдят обещанието си да не прилагат девалвация.

„Не мисля, че при сегашната ситуация която и да е страна ще се съгласи на твърди цели“, казва Оливие Десба, валутен стратег на Credit Suisse. „Защо световните лидери ще се съгласяват на много по-ограничаваща рамка от тази, за която се съгласиха финансовите министри преди две седмици?“.

След като Фед обяви, че ще купи щатски облигации за 600 млрд. долара, централната банка в Южна Корея започна да продава местната валута в опит да ограничи повишаването на курса й, след като вонът достигна 6-месечен връх, малко преди Фед да обяви решението си. Други валути с висока доходност също се повишиха.

Южнокорейски правителствени представители заявиха в публичното пространство, че остават оптимисти за постигането на смислена сделка на срещата на Г20. Неофициално обаче оптимизмът за постигането на сделка с твърдо заложени цифрови цели се охлажда от опозицията на Германия и Китай.

„Трудно е да се каже, че ще имаме конкретни цифри след срещата“, казва южнокорейски правителствен представител, пожелал анонимност.

Бразилия обяви серия мерки през последните няколко седмици, имащи за цел да ограничат повишаването на реала. Бразилската централна банка приложи директна интервенция на пазарите, докато правителството удвои данъка върху капиталовите потоци. Подобни мерки обяви и Колумбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
"Развиващите се страни..." или "завръщането на джедаите" - изберете сами ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още