IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Вливането на ликвидност означава поевтиняване на долара с 20%

Вероятно си струва рискът да се отървете от доларите и да инвестирате на развиващите се пазари, казва шефът на Pimco

14:56 | 02.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бил Грос: Вливането на ликвидност означава поевтиняване на долара с 20%

Доларът може да изгуби 20% от стойността си през следващите няколко години, ако Федералният резерв продължи с нетрадиционната си валутна политика, казва Бил Грос, шеф на най-големия в света взаимен фонд - Pimco, цитиран от CNBC.

„Мисля, че спад на долара с 20% е възможен“, казва Грос, допълвайки, че темпът на поевтиняване на валутата също е важен аспект, който трябва да бъде взет под внимание от инвеститорите.

„Когато една централна банка печата трилиони долари - не е задължително, че Фед ще отпечата чак толкова много, но ако се приближим до подобни количества, това ще означава обезценяване на долара“, казва Грос

Фед вероятно ще започне нов кръг на вливане на ликвидност тази седмица с обявяването на план за придобиване на дългосрочни щатски облигации за най-малко 500 млрд. долара – очаквана сред инвеститорите стъпка, придобила популярност като QE II (Quantitative easing).

“QE II не само увеличава количеството долари в обращение, но също така понижава доходността им и прави чуждестранните инвеститори по-малко склонни да държат долари при сегашните цени“, допълва Грос.

До известна степен именно това е целта на щатското финансово министерство и Фед, казва Грос, който управлява 252 млрд. долара чрез Total Return Fund и още 1,1 трлн. долара като инвестиционен директор на Pimco.

„Фундаменталният проблем е, че цената на труда в развитите икономики, в сравнение с цената на труда в развиващите се икономики, е толкова не балансирана – Китай може да произвежда много по-евтино“, казва той.

Много американци вярват, че китайското правителство манипулира валутата си и на практика „краде“ американски работни места, тласкайки САЩ към все по-дълбок търговски дефицит. Според Грос обаче това просто е страничен ефект от глобализацията на икономиката.

„Това е глобализирана икономика, която ние сами сме създали през последните 20-30 години. Ние насърчавахме този процес и сега призракът му се връща да ни преследва. Трудът в Китай, Виетнам, Бразилия и Мексико е по-конкурентен от нашия и това спъва растежа на нашата икономика“, посочва Грос.

„Един от начините да изравните резултата, да балансирате ситуацията, е да понижите стойността на валутата си по-бързо, от колкото който и да е друг. Това ще е шок, защото доларът е валута за резерв, но до някаква степен е и необходимо условие за ребалансирането на глобалната икономика и ние вървим точно в тази посока“, допълва той.

„Служителите в другите страни са склонни да работят повече за по-малко пари, а ние сме изгубили магическата си формула някъде по пътя“, казва Грос.

В тази връзка американците трябва да инвестират много повече навън, за да могат да намерят възвръщаемостта, която търсят, тъй като САЩ остава в зона на нисък икономически растеж, казва той.

„Вероятно си струва рискът да се отървете от доларите и да инвестирате на развиващите се пазари – там, където има растеж. Разбира се, при такива инвестиции съществуват рискове, свързани с всяка отделна страна, но смятам, че има по-голям риск в това, да оставите парите си в деноминирани в долари инвестиции“, коментира Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
savocachev
преди 13 години
Гледай го ти пък този Грос как ми чете коментарите във форума и преписва... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Ами да - за да се ребалансира икономиката трябва или заплатите на американците да се намалят десетина пъти или същия ефект се постига и ако долара се обезцени също десетина пъти. И понеже намалянето на заплатите е почти невъзможно, то остава обезценка на долара. Няма друг начин. Същото важи и за натрупаните планини от дългове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още