IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco залага 8,1 млрд. долара срещу десетилетие на дефлация в САЩ

Според фонд мениджъри в Pimco инфлацията, а не дефлацията, е дългосрочна заплаха за САЩ, защото правителството може да девалвира долара

16:34 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Pimco залага 8,1 млрд. долара срещу десетилетие на дефлация в САЩ

Изпълнителният директор на Pacific Investment Management (Pimco) Бил Грос е заложил 8,1 млрд. долара, че САЩ няма да преживеят десетилетие на дефлация, подобно на това, което осакати Япония през 90-те години, пише Bloomberg.

Това е спекулативната стойност на дългосрочните деривативни договори, обвързани с индекса на потребителските цени в САЩ, които са сключени от взаимните фондове на Pimco през първата половина на годината.

Според тези договори, известни като инфлационни подове, фондовете са получили 70,5 млн. долара премии в замяна на съгласието да платят на инвеститорите, ако потребителските цени се понижат през десетте години до 2020 г.

„Според нас вероятността САЩ да изпаднат в стагнация или дефлация през следващите десет години е много малка“, казва Михир Уора, който е портфолио мениджър в най-големия облигационен фонд в света.

Цената за защита срещу дефлация се е удвоила от януари насам, тъй като признаците за икономическо забавяне в САЩ накараха инвеститорите, включително канадския застраховател Fairfax Financial Holdings Ltd., да започнат да купуват деривативни инструменти за защита от ценови спад.

Джеймс Булърд, президент на Федералния резерв в Сейнт Луис, заяви, че САЩ могат да бъдат застигнати от същата икономическа болест, както Япония, докато миналия месец изпълнителния директор на Pimco Мохамед Ел-Ериан заяви, че шансовете за дефлация в САЩ са около 25%.

Ел-Ериан е сред най-изявените поддръжници на теорията, предричаща години на слаб икономически растеж, висока безработица и намаляващо американско влияние на глобалната икономическа сцена. Въпреки че понижаващите се цени не са сред основните акценти в неговата прогноза, озаглавена „новото нормално“, според Ел-Ериан повишеният страх от дефлация може би е една от причините за неотдавнашните разпродажби на финансовите пазари. На 11-ти август Standard & Poor’s 500 се раздели с 2,8%.

Премиите по сключените от Pimco деривативни сделки, са помогнали за повишаване на приходите на фонда, докато доходността по американските държавни ценни книжа (ДЦК) е близо до историческо дъно. Потенциалните загуби, от друга страна, са ограничени, защото стойността на ценните книжа с фиксирана доходност, които представляват по-голяма част от активите в размер на 1,1 трлн. долара, управлявани от Pimco, вероятно ще се повиши при продължителен спад на инфлацията или появата на дефлация.

„Намаляваща или по-ниска инфлация от тази, която имаме днес, е най-добрия приятел на облигационния пазар“, казва Дейвид Адър, директор на CRT Capital Group. „Тя ще направи държавния дълг много ценен, защото сме сигурни, че правителството ще ни се изплати“.

Инфлационните подове, структурирани като опции към индекса за потребителските цени, са подобни на застраховка. Купувачът на контракта плаща премия в замяна на правото да получи плащане след десет години, при условие, че потребителските цени претърпят спад през този период.

Размерът на плащането се определя като произведение на кумулативния процентен спад на индекса на потребителските цени и номиналната стойност на договорите.

В случая на Pimco, ако индексът на потребителските цени се понижи с над 10 процентни пункта през следващите десет години, фондовете на компанията ще трябва да платят около 810 млн. долара. От друга страна, фондовете на Pimco няма да платят нищо и ще задържат премията в размер на 70,5 млн. долара, ако цените през 2020 г. са равни, или по-високи, от тези през декември 2009 г. или януари 2010 г., в зависимост от договорите.

Михир Уора подчертава, че залогът на Pimco срещу дефлация е аналогичен на залога за 36 млрд. долара в пут опции към основните индекси на фондовия пазар, включително и S&P 500, които Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет направи по-рано през годината. Berkshire Hathaway получи 4,9 млрд. долара деривативни премии в замяна на обещанието да започне да плаща от 2018, при условие, че пазарните индекси са по-ниски от нивата, когато сделките са били подписвани.

Инфлация, а не дефлация е дългосрочната заплаха за САЩ, защото федералното правителство може да предпочете да реши проблема с растящия бюджетен дефицит като девалвира долара, предупреждава още Михир Уора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
deflatsiata i inflatsiata imat ednakvo negativen efekt - nai-veroiatno USA shte prestrukturirat dalga sideflatsiata oba4e e dosta po-veroiatna zashtoto visokata bezrabotitsa niama da pozvoli rast na zaplatite, osven tova vseki amerikanets ima dalg - inflatsiata bi obeztsenila dalga i ot tam bi donesla zagubi za bankite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още