IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси поеха рязко нагоре днес

Вчерашното решение на Фед предизвика зелена вълна на фондовите борси по света

17:04 | 04.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси поеха рязко нагоре днес

Американските акции започнаха сесията с повишения, въпреки ръста в молбите за помощи през безработица, след като пазарът осмисля вчерашното решение на Федералния резерв да стимулира икономиката с още 600 млрд. долара чрез покупката на дългосрочни държавни облигации.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average (DJIA) се повишава с 1,7% в началото на днешната търговия до 11 408 пункта, S&P 500 нараства с 1,6% до ниво от 1 217пункта, а NASDAQ се покачва с 1,5% до 2 579 пункта.

Акциите по света получиха силна подкрепа от решението на Фед, достигайки до най-високото си ниво от фалита на Lehman Brothers преди две години, предава CNBC.

Глобалният индекс MSCI се повишава с 1,4% до най-високото си ниво от 9 септември 2008 насам. От началото на годината индексът е нараснал с 8,2%.

По-рано днес Европейската централна банка и Английската централна банка оставиха основните си лихви без промяна на нива от съответно 1% и 0,5%, което бе очаквано от пазарите.

Министерството на труда в САЩ обяви днес, че молбите за помощи през безработица са нараснали през последната седмица с 20 хил. до 457 хил. Анализаторите очакваха повишение до 443 хил.

Същевременно производителността в неселскостопанските сектори на щатската икономика се е увеличила повече от очакваното с 1,9% през третото тримесечие, а разходите за труд на единица продукт са се понижили с 0,1% - по-малко от очакваното.

Решението на Фед да налее още пари в икономиката натисна долара до 11-месечно дъно спрямо кошница от валути.

В опит да вдъхне увереност на пазарите, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че усилията на американската централна банка за стимулиране на икономиката няма да предизвикат прекомерна инфлация, както някои се опасяват. Според него по-големи заплахи са високата безработица и прекалено ниската инфлация.

Месечните данни за продажбите на дребно за октомври се оказаха като цяло по-добри от очакваните, макар че топлата есен е снижила продажбите на някои стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
rambo-roki
преди 13 години
Бен Бернанке е чист кейнсианец !!! Браво на него !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Eon
преди 13 години
То всичко е временно :))))) Даже и Вселената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
FINTA
преди 13 години
Временно явление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още