IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарските протести продължават

Основните искания на медици и синдикати са за прозрачно управление на парите в здравеопазването

13:42 | 05.11.10 г.
Лекарските протести продължават

Протестите на медицинската общност в страната ще продължат до постигане на консенсус за целите и конкретните стъпки и срокове на реформата в здравеопазването с участието на всички заинтересовани страни.

Това заявиха днес от Българския лекарски съюз (БЛС), КНСБ, КТ "Подкрепа" и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, съобщи БТА.

Основните искания на четирите организации включват възстановяване на публичното, прозрачно управление на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Лекарите настояват бюджетът на НЗОК да отива само за здравноосигурителни плащания, като разходната му част е не по-малка от приходната, а регулацията на медицинските дейности да се изработва, извършва и контролира от здравната каса и лекарския съюз на база медицинска целесъобразност.

Организациите искат Националния рамков договор да бъде с продължителност 1 година и да се премахне възможността здравната каса самостоятелно да подменя договора с друг вид документ.

Исканията включват остойностяването на медицинските дейности да се извършва от НЗОК и БЛС, като предварително се договорят стандарти за заплащане на труда от синдикати, работодатели и Министерство на здравеопазването.

Настоява се също за регулярно изплащане на финансовите задължения към болниците, за да може редовно да се изплащат работните заплати на медицинския персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още