IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прекрати процедура срещу България за забавено освобождаване на радиочестота

В честотата, която трябва да е свободна за устройства за хора с увреждания, функционират технологично остарели радиосредства, използвани от МВР, които не могат да бъдат настроени за работа в друг диапазон

17:11 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК прекрати процедура срещу България за забавено освобождаване на радиочестота

Европейската комисия прекрати процедура срещу България за забавено освобождаване на радиочестотна лента 169 за устройства, предназначени за хора с увреждания като слухови апарати и алармени бутони, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В този честотен диапазон функционират технологично остарели радиосредства, използвани от Министерството на вътрешните работи, които не могат да бъдат настроени за работа в друг диапазон.

През юни Министерският съвет реши да предостави допълнителни средства на МВР за ново оборудване с оглед освобождаване на радиочестотната лента до края на 2013 г.

Процедурата за забавено освобождаване на радиочестотната лента започна през януари тази година, когато Европейската комисия ни изпрати първо предупреждение заради неизпълнение на техническите изисквания по отношение на слуховите апарати и бутони за спешни случаи за възрастни хора и инвалиди.

Целта на ЕС е да уеднакви използването на честотата 169 MHz в целия съюз, за да се улесни разработването на такива приложения. Страната ни е трябвало да изпълни решението на комисията до 1 януари 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още