IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН продължава да мълчи за вдигането на таксите за поднадзорните й лица

Инвестиционните посредници чакат отговор на писмо до комисията с въпрос за таксите вече 10 дни

18:08 | 05.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
КФН продължава да мълчи за вдигането на таксите за поднадзорните й лица

По повод публикации в медиите, според които Комисията за финансов надзор (КФН) готви двойно увеличение на всички такси, които заплащат поднадзорните й лица, както и въвеждането на нови, ето какво заявиха за Investor.bg представители на инвестиционната общност.

Любомир Бояджиев, основател и собственик на ИП БенчМарк Финанс АД и председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП):

„Нищо официално все още няма от КФН. Преди 10 дни от БАЛИП сме изпратили писмо до комисията с молба за среща, на която да се обсъдят евентуални промени в таксите. Не получихме отговор, a винаги досега е имало диалог с комисията. Преди 2 дни изпратихме писмо и до Министерството на финансите с подобна молба.

Вдигането на таксите с пъти ще съсипе пазара. Досега никой не е опровергал тези информации. Всяко едно увеличаване на таксите убива бизнеса. Интересното е, че се предвижда и такса за връщане на лиценза, т.е. за фирмите, чийто бизнес е бил съсипан.“

Даниела Пеева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ):

„Никой не ни е информирал, научаваме от медиите. Абсолютно неподходяща стъпка в сегашните условия на капиталовия пазар.

Не може да се гадае за мотивите на КФН, но в контекста на добрите отношения между регулатора и надзорните лица би трябвало да има някаква обосновка, а не тихомълком да се вземат решения.“

Представител на инвестиционната индустрия, пожелал анонимност, заяви, че се говори за вдигане на таксите, като явно в комисията се работи.

Според него сега не е моментът за това, тъй като инвестиционните компании оперират трудно в сегашната среда и по-скоро трябва да се върви към намаляване на таксите. Когато тръгне бизнесът, тогава може да се говори за повишаване.

За 12-13 години съществуване нашите компании не са натрупали достатъчно ресурс, за да разчита бюджетът на надзорния орган на таксите от тях. Нормално би било някакво инфлационно индексиране, но увеличение в пъти на таксите ще дойде много при сегашните условия в индустрията, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
apple
преди 13 години
Същите тези които сега се жалват от КФН, аплодираха избора им. Тогава се чудеха как да се сложат на новите (стари и доказали се) комисари. БАЛИП са част от клакьорите на този (и всеки предишен състав) на КФН. От повече от десет години тази организация не е скочила за нищо на комисията, а само им импонира. Виждаме ползата от съществуването на тази комисия за пазара (ако въобще има такъв). Т.к. досега всеки си трае и си мишкува, онези си казват, явно имат откъде да извадят още кинти за такси. На ръце да си ги носят сега, цялото КФН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Е, може и да вдигат двойно таксите, но за сметка на това не направиха нищо по случая ХДПАТ, включително и да предотвратят евентуални бъдещи такива случаи.Всеки желае да дере кожи без да работи, така че симпатизирам на комисията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Vardar
преди 13 години
Поредния опит от страна на чиновниците да се затрие още един бизнес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 13 години
Вече си мисля за омбудсман между Комисията и останалия свят. Разбира се на доброволни начала. Конкретно от един представител очаквах повече, много повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още