IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливо начало на борсовата сесия в САЩ

Акциите на суровинните компании обаче поскъпват силно заради новите ценови рекорди при златото, среброто и памука

18:16 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предпазливо начало на борсовата сесия в САЩ

Борсовата сесия в САЩ започна с колебливи движения на индексите, след като повишенията при минните компании бяха неутрализирани от спада при тези от финансовия и транспортния сектор.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,1% до 11 398 пункта час и половина след началото на сесията, докато широкият S&P 500 добавя 0,1% до 1 224 пункта.

Най-осезателна е промяната на индекса на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, който се повишава с 0,3% до 2 587 пункта.

Акциите на петролната компания Chevron се наредиха сред най-губещите в състава на Dow Jones IA, след като ръководството й обяви, че ще закупи американската компания за добив на природен газ Atlas Energy за 4,3 млрд. долара.

Акциите на Chevron поевтиняват с 1,2% до 83,73 долара, докато тези на Atlas Energy поскъпват силно с 34% до 42,50 долара за акция.

Добре в сутрешната търговия се представят и технологичните компании, начело с Apple, Cisco и Microsoft, които се наредиха сред най-търгуваните акции.

Най-силно обаче поскъпват книжата на суровинните компании, след като цените на златото, среброто и памука стигнаха нови рекордно високи нива.

Златото с доставка през декември постави нов ценови рекорд, след като поскъпна с близо 19 долара до 1 422 долара за тройунция в днешната търговия, пише CNN. Цената му завърши сесията в понеделник на ниво от 1 403,20 долара за тройунция.

Цената на памука с доставка през март скочи междувременно с 1,2% до 1,438 долара за паунд, докато среброто с доставка през декември поскъпна с 3,5% до 28,57 долара за тройунция.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че складовите запаси на веригите за търговия на едро в страната са се повишили повече от очакваното през септември с 1,5% на месечна база. Увеличаването на запасите обикновено е знак за намаляване на разходите на компаниите от сектора през идните месеци заради натрупването на готова продукция в наличност.

Отделно проучване показа, че икономическите нагласи на собствениците на малък бизнес в САЩ са се подобрили през октомври. Това стана ясно от индекса на Националната федерация на независимия бизнес в страната който се повиши с 2,7 пункта през октомври до 91,7 пункта.

Акциите на Yahoo поскъпват с над 6% заради спекулации, че няколко частни инвеститори са направили опит да привлекат китайската интернет компания Alibaba Group на своя страна за поглъщането на Yahoo. През последните няколко седмици се появиха редица слухове, че Yahoo е обект на поглъщане от страна на няколко частни инвеститори и американската интернет компания AOL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още