IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата планира високотехнологичен парк с бизнес инкубатор в Божурище

„Национална компания индустриални зони” вече води преговори с двама потенциални стратегически партньора

17:21 | 12.11.10 г.
Държавата планира високотехнологичен парк с бизнес инкубатор в Божурище

Високотехнологичен парк с център за транфер на технологии и бизнес инкубатор предвижда да създаде „Национална компания индустриални зони” ЕАД (НКИЗ) до Божурище, съобщи днес изпълнителният директор на дружеството Кирил Николов по време на конференцията BalREc, която се проведе днес с медийното партньорство на Investor.bg.

Дружеството е със 100% държавно участие в капитала и развива няколко проекта за индустриални зони в страната.

Високотехнологичният парк ще предложи подкрепа на бизнеса, предоставяйки услуги в няколко основни насоки, сред които информационни технологии, науки за живота, нанотехнологии, роботика и механика.

Компанията вече води разговори с двама потенциални стратегически партньора за високотехнологичния парк– международни компании с офиси у нас, каза Николов, без да разкрие кои са те.

В състава на НКИЗ вече влизат три действащи дружества – бившите свободни зони Русе, Видин и Свиленград.

Русенската зона е обхваща площ от 370 дка и е една от най-развитите, обясни Валери Андреев, също изпълнителен директор на дружеството. Относно зоната във Видин, с площ 380 дка, се очаква засилен интерес от страна на инвеститори след завършването на Дунав мост 2. Зоната в Свиленград е най-малката - 70 дка. Очакванията са тя да се развие като претоварно-логистичен център, посочи Андреев

Държавната компания предвижда също да бъдат развити индустриални зони в Бургас, Карлово, Плевен и Варна.

От юли дружеството управлява индустриална зона край Божурище с площ близо 2000 дка. Част от нея е предвидена за инвеститори от Китай, посочи Андреев.

Това не е конкуренция на държавата с общините или частния бизнес, беше категоричен той. За пример даде Китай, който „много настойчиво търси държавна подкрепа“.

Още от BalREc:

Плевнелиев: От 1 евро, вложено в магистрала, възвръщаемостта е 2,5 евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още