IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканската транспортна схема ще обслужва градове с над 30 хил. жители

Превозите за линиите по утвърдената транспортна схема ще се възлагат с конкурс от министъра, прие на първо четене парламентът

17:35 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Републиканската транспортна схема ще обслужва градове с над 30 хил. жители

Републиканската транспортна схема ще включва автобусни линии с крайни и междинни спирки само в градове с население над 30 000 души. Това предвиждат промените в Закона за автомобилните превози, приети от парламента на първо четене.

Схемата ще се разработва от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ще се утвърждава от транспортния министър. Превозите за линиите по утвърдената републиканска транспортна схема ще се възлагат с конкурс от министъра.

Предлага се специализирани и случайни превози на деца или ученици да се извършват от водачи на възраст не по-малка от 25 г. и не по-голяма от 60 г. Специализирани и случайни превози на деца ще се извършват с автобуси, на които от датата на първата регистрация не са изтекли повече от 10 години.

При специализирани превози и превози за собствена сметка на деца възложителят на превоза, съответно организаторът му, трябва да предприемат мерки за осигуряване на безопасното им качване и слизане от превозното средство.

Най-разгорещена дискусия предизвика темата за републиканската транспортна схема. От Коалиция за България и Синята коалиция заявиха, че ще гласуват против измененията.

Според Румен Такоров от левицата, освен че е лобистки и защитава корпоративни интереси, законопроектът противоречи на пазарните механизми. "С републиканската транспортна схема ще бъдат ударени всички населени места под 30 000 души население", каза той, цитиран от БТА.

Колегата му Петър Мутафчиев, който беше транспортен министър в предишното правителство, посочи, че ще се създаде проблем и за превозвачите. Голяма част от договорите са сключени за дълъг период от време, как ще бъдат прекратени те, попита Мутафчиев.

Според него именно оттук идва съмнението, че се цели осигуряване на добри позиции в най-печелившите линии в транспорта за фирми, близки до управляващите.

Иван Иванов от Синята коалиция също вижда дискриминация в промените и посочи, че се лишават от права хората, които живеят в населени места с до 30 хиляди души. Синята коалиция няма да подкрепи законопроекта, заяви Иванов.

Станислав Иванов от ГЕРБ коментира, че републиканската транспортна схема цели да се изгради мрежа, съобразена с реалната потребност от курсове, а и да се създаде ред и съгласуваност с железопътния транспорт. След създаването на националната транспорта схема през 2001 г. е имало около 2000 линии, а към момента са с 800 повече, посочи той и допълни, че това е направено по неясни критерии.

Станислав Иванов отбеляза още, че както предвижда и европейският регламент, трябва да бъдат използвани законите за концесиите и обществените поръчки при определяне на линиите. Сключените договори няма да бъдат прекратявани и ще бъдат изпълнявани до края им, което ще позволи плавен преход в сектора, отбеляза Иванов.

Председателят на транспортната комисия Иван Вълков допълни, че по-скоро лобистки интерес има в начина, по който са раздадени допълнителните 800 линии, някои от които се дублират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още