IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се понижиха след разпродажба в Китай

Съществува вероятност инвеститори, притежаващи гръцки и ирландски дълг, да понесат загуби, коментират анализатори

19:00 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се понижиха след разпродажба в Китай

Европейските индекси се понижиха във вторник след рязък спад на фондовия пазар в Китай и нарастващото напрежение около Ирландия, която продължава да отказва финансова подкрепа от Европейския съюз, пише Market Watch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 2,34% до 266 пункта, като акциите на миннодобивните компании отбелязаха най-дълбок спад, след като страховете за повишаване на лихвените проценти се завърнаха пазарите в Китай и това се отрази на цените на суровините.

Акциите на Rio Tinto PLC се понижиха с почти 5%.

Слабото представяне на миннодобивния сектор се отрази и на британския FTSE 100, който изгуби 2,38% до 5682 пункта.

Заедно с акциите на миннодобивните компании, сред губещите се наредиха и производителите на стомана. ArcelorMittal се понижи с 4% в Амстердам.

Несигурността около правителствените дългове продължи да оказва натиск върху пазарите в Европа.

Ирландският министър по европейските въпроси Дик Роуч заяви в интервю за BBC, че няма причина Ирландия да приема външна помощ и че пазарите не реагират адекватно през последните седмици, визирайки рязкото повишаване на доходността по ирландските ДЦК.

Брюксел оказва все по-силен натиск върху Ирландия да приеме финансова помощ – мярка, която има за цел да ограничи повишаването на цената на кредитирането в други страни от еврозоната.

„Последната идея е Ирландия да използва средства на Европейския съюз, за да рекапитализира банковия си сектор“, казва Гари Дженкинс, инвестиционен директор на Evolution Securities.

Това може да е политически по-приемлив начин да накараме Ирландия да приеме помощ, като се има предвид, че правителството нееднократно повтори, че не вижда необходимост да набира средства до следващата година.

„ЕС иска ситуацията да се разреши колкото може по-бързо, за да ограничи разпространяването на „заразата“ в други страни от еврозоната“, казва Дженкинс.

Нарастващата доходност на облигациите беше предизвикана отчасти от опасенията, че бъдещи спасителни операции биха причинили загуби за инвеститорите.

Чарлз Глас, директор на 2CG споделя, че няма да е изненадан, ако някои инвеститори, държащи гръцки дълг, евентуално понесат загуби. „Съществува вероятност инвеститори, притежаващи ирландски дълг също да понесат загуби“, допълва той. Глас обаче подчертава, че не вижда риск в дълговете на други страни от еврозоната.

Слабият старт на Wall Street оказа негативно влияние и на европейските пазари. В Париж CAC 40 загуби 2,63% до 3762 пункта, докато в Франкфурт DAX 30 се раздели с 1,87% до 6663 пункта.

Компаниите от банковия и застрахователния сектор също изгубиха позиции поради нестихващите тревоги около дълговата ситуация на стария континент. Сред губещите се наредиха Societe Generale, BNP Paribas и Lloyds Banking Group.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още