IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха седмицата със загуби

Тревогите около разклатения финансов сектор на Ирландия понижиха с 0,3% на седмична база Stoxx Europe 600

19:57 | 19.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейските борси приключиха седмицата със загуби

Борсовите индекси в Европа приключиха петъчната сесия, както и седмицата, на отрицателна територия заради тревогите около разклатения банков сектор и големия бюджетен дефицит на Ирландия, които донесоха негативна нотка на финансовите пазари тази седмица.

Инвеститорите предпочетоха да заемат предпазливи позиции в очакване на решението за това дали Ирландия ще получи заем от Международния валутен фонд и Европейския съюз. Планът за финансово подпомагане на страната се очаква идната седмица, пише Bloomberg.

Натиск над индексите оказа и неочакваното решение на централна банка на Китай да вдигне задължителните резерви на големите банки за пети път през тази година. Мерките са продиктувани от бързото увеличение на инфлацията, което засили спекулациите за ново вдигане на основния лихвен процент в страната.

Акциите на Banco Santander поведоха днешните разпродажби в банковия сектор в Европа, а в добивния сектор имаше понижения заради очаквания, че затягането на паричната политика в Китай ще охлади икономическия растеж и ще доведе до по-слабо търсене на метали.

В резултат на това общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,6% до 269,49 пункта и завърши седмицата с 0,3% загуба.

Индексът се повишаваше по време на предишните две сесии заради утихване на тревогите за банковата система и бюджетния дефицит на Ирландия.

Националните индекси се понижиха в 12 от 18-те борси, представени в Stoxx Europe 600. Във Великобритания FTSE 100 загуби 0,6% до 5 732,83 пункта, а във Франция CAC 40 намаля с 0,2% до 3, 860,16 пункта. В Германия обаче DAX нарасна с 0,2% до 6 843 пункта.

На положителна територия завърши и водещият борсов индекс в Ирландия ISEQ, който добави 0,8% до 2 797,01 пункта. Акциите на Bank of Ireland се повишиха с 12% до 48 евро цента, а тези на Allied Irish Banks поскъпнаха с 6% до 44,1 евро цента въпреки новината, че банката е загубила 13 млрд. евро, или 17% от своите депозити, от юни насам.

Данните илюстрираха отлива на пари от банковия сектор в Ирландия заради дълговата криза и опасенията за стабилността на банките.

Следете тук всички новини за дълговата криза в Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
kosuma
преди 13 години
Колеги гледайте мача:Щатите с техните долари предизвикаха всички проблеми в света и по конкретно в Европа. Решиха , че Азия отдавна не е "експоатирана" и насочиха новонапечатаните долари към Азия и по-конкретно към Китай.Но ......... греда .Азия си е ходила на уроците и си е взела изпитите :справка пак Китай.И сега какво?????Щатите ще трябва пак да се насочат към "калпавата Европа", защото те не са добре приети при инако мислещите.А каво ще стане оттук нататък? Ще гледаме мача.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още