IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога да очакваме ново повишение на основната лихва в Китай?

Според Standard Chartered не е изключено то да дойде още този уикенд, повечето анализатори са категорични за още едно увеличение на лихвата преди края на годината

11:01 | 19.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Кога да очакваме ново повишение на основната лихва в Китай?

Бързото повишение на инфлацията в Китай през последните месеци засили очакванията, че съвсем скоро предстои ново увеличение на основния лихвен процент в страната. 

Заради подобни спекулации се стигна до силен спад в цените на акциите на световните фондови борси, а в Китай водещият борсов индекс Shanghai Composite потъна с 5% от началото на тази седмица.

Това може да се обясни с нагласите на финансовите пазари, че заради затягането на паричната политика в Китай ще се охладят темповете на растеж на втората по големина икономика в света.

През октомври Китайската централна банка повиши ненадейно основния си лихвен процент от 2,25 на 2,5 на сто. Няколко седмици след това правителствените данни за инфлацията показаха, че тя се е ускорила до 4,4% на годишна база, което е над целевото ниво от 3%, поставено от правителството.

По-голямата от очакваното инфлация се отрази веднага на прогнозите за ново повишение на основната лихва, като някои анализатори очакват подобен ход още през този уикенд. Китайската централна банка обаче е известна с това, че прави точно обратното на това, което се очаква.

Според икономиста в Standard Chartered Стивън Грийн има 50% вероятност Китайската централна банка да вдигне основния лихвен процент още този уикенд, след като през октомври ненадейно дойде първото му увеличение за последните три години, последвано от вдигане на изискванията за резервите на големите банки в Китай.

Анализи на Standard Chartered показват, че силното поскъпване на хранителните стоки в Китай ще ускори годишната инфлация до 5,5% през тази година. До голяма степен това се дължи на по-високите цени на зърнените храни, зеленчуците и захарта, които, заедно с месото и хранителните масла, съставляват 33% от стоките в потребителската кошница в Китай.

Анализаторите на всички девет водещи световни банкови институции, до които се допитва Bloomberg, са категорични, че увеличение на основната лихва в страната е неизбежно до края на тази година.

По данни на китайското търговско министерство по-рано тази седмица цените на зеленчуците в големите китайски градове са поскъпнали с повече от 60% на годишна база през ноември.

Правителството съобщи, че ще ограничи поскъпването на храните и ще пусне на пазара част от запасите си от хранителни продукти. Това обаче няма да е достатъчно за овладяване на ценовия натиск, посочват пред Bloomberg анализатори на Standard Chartered, HSBC, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Mizuho Securities, Royal Bank of Canada, UBS и ANZ.

Според тях повишението на цените е до голяма степен резултат от масивния план от 2009 г. за отпускане на банкови заеми на потребителите и бизнеса в Китай от 10 трлн. юана (1,5 трлн. долара), което помогна за рязкото увеличаване на търсенето в страната.

Китайските власти обаче дълго време останаха фокусирани върху паричната политика на САЩ, където новата финансова инжекция от 600 млрд. долара засили опасенията от повишаване на притока на спекулативен капитал към развиващите се азиатски икономики.

Китайската централна банка повиши на четири пъти през тази година размера на минималните задължителни резерви на търговските банки, за да изтегли ликвидност от финансовата система и икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
hellwitch
преди 13 години
Tuk kreditite pone ne sa nape4atani ot Kitaj. Po skoro tova sa golqma 4ast ot nape4atanite pari ot FED ot predi 2 godini. Zatova i sega Kitajcite vikat tolkova mnogo srestu novite 600 mlrd $. zastoto te pak ste otidat v Kitaj i ste im napompat oste pove4e inflaciqta. Tova se polu4ava taka zastoto osnovnoto potreblenie na Kitajski stoki e v USA, a ne v Kitaj.Trupajki izlishaci Kitajcite se opitvat da sprat 4ast ot tezi kapitali ot obrustenieto, no trudno im se otdava.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
И тук класика - как кредитите напомпаха инфлацията (която е на път да излезе от контрол и която беше наричана ``растеж``)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още