IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Иванов: Пет до 10 години са нужни за усвояване на незаетите офис площи у нас

След понижения от 30-50% в наемните нива на офисите у нас те вече достигнаха устойчиви равнища, смята Станимир Иванов, старши консултант в King Sturge

10:30 | 30.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p><font face="Arial, sans-serif">Станимир Иванов. Снимка: личен архив</font></p>

Станимир Иванов. Снимка: личен архив

Станимир Иванов е старши консултант в българския офис на King Sturge, където отговаря за пазара на офис площи, корпоративни недвижими имоти, инвестиции и др.

Също така той е основател и изпълнителен директор на компаниите за имоти Bulmaxestates Ltd и Bulmax Investments LTD. Преди това между 2001 и 2005 г. той е работил в консултантската компания за имоти JAC Strattons в Лондон.

Пред Investor.bg Иванов прогнозира развитието на пазара на офис площи у нас през идните месеци.

- Каква е вашата прогноза за пазара на офис площи за 2011 г. - като незаетост, наеми, сделки, търсене и т. н.?

Смятам, че ни чака една по-добра 2011 година в сравнение с предходните две, но при всички положения не очаквам огромният процент незаети офис площи да се запълни.

- Очаквате ли последващо понижение на наемните нива предвид високия дял на незаетост и новите площи, които излизат на пазара?

През последните 2-3 години видяхме понижение на наемните цени от порядъка на 30-50%, което доведе до нормализиране на цените до едни приемливи нива в сравнение с други европейски държави, респективно мнението ми е, че сегашните наемни нива ще останат без изменение.

- Кога смятате, че усвояването ще догони предлагането?

Тук ще отговоря малко песимистично: между пет и 10 години и то само при положение, че сведем строителството на нови сгради до минимум, привлечем повече чужди инвеститори и започнем разчистването на всички технически и морално остарели офис сгради.

- В кои региони в столицата и/или регионални градове свръхпредлагането е най-голямо?

Разбира се, столицата, тук предлагането и търсенето са най-големи

- От какъв тип сделки и наематели се движи наемната активност в момента?

Средностатистическите данни показват, че размерът на наетите площи са от порядъка на 300 кв. м, което е доста по-ниска ставка в сравнение с държави като Полша, Чехия, Словакия и други. Все още България не прави достатъчно да привлече големите чужди инвеститори, които да аутсорсват при нас. Изключение прави HP, които продължават своята експанзия и в момента търсят нови 10 хил. кв. м. Ето такива наематели са нужни на България, за да запълни всички тези свободни офиси.

- Към какъв вид проекти (и къде) има главно интерес от страна на наемателите?

Това зависи изцяло от наемателя и неговото търсене, разбира се. Големите международни компании не правят компромиси с качеството на офисите, те много добре знаят, че има от какво да избират и могат да договорят наеми в рамките на своя бюджет. От особено значение е не само качеството на проекта и цената, но и локацията.

- Какви мерки предприемат собствениците на по-стари площи, за да останат конкурентни на новите предложения – отстъпки, модернизиране? Бихте ли дали примери?

При всички положения ще се опитат да задържат наемателите си, тъй като в противен случай, ще им бъде много трудно да намерят нови. Мерките, които предприемат, са намаляване на наемите и подновяване на договорите за възможно най-дълъг период при стъпаловидни наемни нива. Също така подобряване на качеството на сградите, било то с поставяне на нова модерна рецепция, външна фасада или смяна на настилките и други трайни подобрения. Моят съвет е имате ли наемател – не го изпускайте в никакъв случай.

- Какви са очакванията ви за инвестиционната активност в сегмента? Очаквате ли по-голям брой сделки с проблемни активи – у нас и в региона на ЦИЕ?

Да! През последната година имаше няколко активни фонда, които търсеха да закупят качествен продукт, който да отговаря на техните изисквания, а именно – възвръщаемост от порядъка на 9-9,5%, силни наематели, дългосрочни договори и по-възможност 100% заетост. Тези фондове опипаха добре пазара и в близките няколко месеца мога да твърдя, че ще се финализират няколко сделки от порядъка на 20 - 150 млн. евро.

Някои страни от ЦИЕ като Чехия, Полша и Словакия са значително по-апетитни за инвеститорите, най-вече заради по-високата сигурност за техните ивестиции. За съжаление, България все още попада в долната част на списъка на инвеститорите, което надявам се, ще се промени в близките няколко години, само и единствено с помощта на правителството и неговата политика към преките чужди инвестиции в България. Имаме да извървим един дълъг и тежък път, но аз лично съм оптимист за бъдещето на страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
до 6 месеца най-вероятно ще излязат още 150,000 кв.м на пазара дали има 15 фирми още от калибъра на HP, за да усвоят само тези площи? да не говорим за другите 350,000 кв.м, които са свободни вече почти година. това е хубав нагледен пример как се руши капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още