IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Няма да има коледна пенсия и 13-та заплата в бюджетната сфера

Отделни служители обаче могат да получат 13-та заплата заради заслугите си, ако във ведомствата има спестени средства

14:54 | 03.12.10 г.
Дянков: Няма да има коледна пенсия и 13-та заплата в бюджетната сфера

Няма да има коледна пенсия и 13-та заплата в бюджетната сфера, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на финансите Симеон Дянков, съобщи БТА.

Това са възможностите на държавата тази година, каза още Дянков. Той обаче допълни, че по преценка на министрите отделни служители или екипи могат да получат 13-та заплата заради заслугите си, ако във ведомствата има спестени средства.

Изказването на Дянков, че няма да има коледна пенсия идва точно седмица, след като министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов намекна, че е възможно пенсионерите да получат коледни добавки към пенсиите си. Но тогава той каза, че това щяло да се случи само при условие, че приходите в държавния бюджет бъдат преизпълнени.

Тогава Тотю Младенов заяви, че на този етап министър Дянков удовлетворява около 40-50 на сто от финансовите искания на социалния министър.

Днес Дянков засегна темата и за Българската академия на науките (БАН). Според министъра академията няма да се закрива и разпродава. "БАН трябва да се реформира, както се реформира държавната администрация", подчерта вицепремиерът.

Българската академия на науките трябва да стане второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Това заяви във времето за парламентарен контрол вицепремиерът Симеон Дянков.

„Смисълът на реформата на БАН е парите да бъдат харчени по прозрачен начин, да се знае къде тези пари отиват, как се разпределят по-нататък и какъв е крайният резултат”, категоричен беше финансовият министър.

„Когато говорим за пари – за държавните субсидии за наука, за парите на българските граждани, които БАН получава, то БАН на това централно ниво е една голяма черна кутия. Затова ние искаме научните институти да получават субсидиите си по начина, по който ги получават държавните университети - като второстепенни разпоредители с бюджетни кредити”, подчерта финансовият министър от парламентарната трибуна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още