IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Южна Корея са на прага на мащабно двустранно търговско споразумение

Двете страни са постигнали съгласие относно намаляването на митата си за внос на автомобили

17:54 | 04.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ и Южна Корея са на прага на мащабно двустранно търговско споразумение

САЩ и Южна Корея постигнаха договорка, която може да премахне бариерите пред широка група от стоки и услуги, и да постави основите на най-голямото двустранно търговско споразумение от подписването на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) през 1994, пише Wall Street Journal.

Преговарящи от двете страни (съответно първата и петнадесетата икономика в света) разчупиха продължилата три година безизходица около споразумението, постигайки съгласие за постепенно намаляване на американските мита за корейски автомобили.

Сделката обаче трябва да бъде ратифицирана от новия конгрес в САЩ, който ще се сформира през януари, на фона на спадаща обществена подкрепа за каквито и да било споразумения за свободна търговия.

Прездентът на САЩ Барак Обама нарече споразумението повратна точка, която ще стимулира създаването на работни места в страната, ще подкрепи износа на селскостопанска продукция и ще отвори корейския пазар на услуги за американските компании.

Секторите на американската икономика, които се очаква да бъдат най-облагодетелствани от споразумението са финансовите услуги, селското стопанство и производителите на капиталови стоки.

Южна Корея е осмият по големина търговски партньор на САЩ, като американският износ за азиатската страна е на стойност 50 млрд. долара годишно и се очаква след споразумението да се увеличи с до 11 млрд. Износът на Корея за САЩ през миналата година пък е възлязъл на 40 млрд. долара.

С цел защита на американските производители на автомобили споразумението предвижда петгодишен преходен период, в който митата върху корейските коли ще бъдат постепенно премахнати от сегашното им ниво от 2,5%.

От своя страна Корея незабавно ще намали наполовина до 4% митото си за американски атвомобили. САЩ ще запазят митото от 25% върху товарните автомобили за още осем години, докато корейското от 10% ще бъде премахнато веднага.

По другия ключов въпрос, който споразумението трябва да реши, за да спечели подкрепата на конгреса – износът на говеждо от САЩ, обаче няма голямо развитие. Корея забрани вноса на месо от животни по-стари от 30 месеца след случаите на „луда крава” в Америка през 2003.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още