IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДСБ предупреди, че в София такса смет може да скочи с 50%

Причината за повишаването на таксата е увеличаването на оценките на имотите, посочват тъмносините

19:36 | 05.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ДСБ предупреди, че в София такса смет може да скочи с 50%

Евентуално повишаване на данъчните оценки на имотите в столицата ще доведе до увеличаване на размера на сумите, които се плащат при предварителни сделки с имоти, заяви общинският съветник от ДСБ Вили Лилков.

Според него презонирането на районите в София и увеличаването на оценките на имотите ще доведе до поне 50% увеличение на такса смет. Тя в момента се е превърнала в непоносима за 30% от столичното население, а след увеличението ще стане социално непоносима поне за 50% от софиянци.

От ДСБ ще предложат 5% отстъпка за гражданите, които платят такса смет до края на април 2011 година. Председателят на групата на ДСБ в Столичния общински съвет Димитър Бъчваров коментира, че ДСБ винаги са били много резервирани към повишаване на данъците.

Доходите и в София през тази година бележат малък спад. Предоставяне на по-високо ниво на инфраструктура и условия на живот отсъства, смятат от партията.

Бъчваров посочи, че столичният квартал "Банишора" поради строителството на метрото в момента е в много тежко състояние. "Не можем да твърдим, че е налице повишаване на цените на имотите", каза още Бъчваров.

От партията смятат, че намерението за увеличаване на данък сгради в София изразява безсилието на администрацията да осигури приходи чрез повишаване на събираемостта на данъците.

ДСБ днес отново поставиха въпроса кой носи отговорност за почистването на шахтите в София. "Ако вчерашната ситуация се беше случила в работен ден, това щеше да доведе до инфаркт в града, който можеше да доведе до 10-15 милиона лева загуби.

Крайно време е столичният кмет Йорданка Фандъкова да потърси лична отговорност на хората от общината за бездействието им относно вкарването на града в микрокризи при всеки дъжд и при всеки сняг", сподели общинският съветник Ивайло Йонков.

От ДСБ ще настояват да се създаде анкетна комисия, която да установи защо Околовръстното шосе вчера се наводни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
GuznaSyvest
преди 13 години
http://***.dnevnik.bg/video/2010/12/05/1005358_video_muj_se_pusna_s_kaiak_po_okolovrustnoto_na_sofiia/В тоя град ли щели да вдигат данъците и такса смет? По-добре да сложат транзитни такси за канута :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още