IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекламни агенции повишиха прогнозите си за продажбите на реклама в света

Очаква се интернет да задмине вестниците по рекламни приходи до 2013 г., а Китай да изпревари Германия като третия по големина рекламен пазар в света

16:10 | 06.12.10 г.
Рекламни агенции повишиха прогнозите си за продажбите на реклама в света

Две от най-големите рекламни агенции в света повишиха прогнозите си за продажбите на реклама в глобален мащаб заради очаквания, че разходите в бързоразвиващи се икономики като Китай ще натежат повече от несигурността в големите западни пазари, съобщи Ройтерс.

ZenithOptimedia, част от френската група Publicis, повиши прогнозата си за ръста на рекламните приходи през 2010 г. на 4,9% от 4,8%, докато MagnaGlobal, част от InterPublic, увеличи прогнозата за 2011 г. до 5,4% от 4,2% и очаква пазарът да достигне 412 млрд. долара следващата година.

От ZenithOptimedia посочиха днес, че разходите би трябвало да се увеличават стабилно през следващите три години и да надхвърлят пика си от 2008 г. през 2012 г., когато ще достигнат 495 млрд. долара, движени от развиващите се пазари и дигиталните медии.

Компанията прогнозира ръст от 4,6% за 2011 г. - под прогнозата на MagnaGlobal – и 5,2% за 2012 г. и 2013 г.

Развиващите се пазари ще формират 35,9% от всички разходи за реклама до 2013 г. спрямо 31,5% тази година, като Китай ще изпревари Германия като третия по големина рекламен пазар в света след САЩ и Япония, смятат от ZenithOptimedia.

„САЩ и големите пазари в Западна Европа (Франция, Германия, Италия и Великобритания) се очаква да нараснат с разочароващите 7 до 9% през периода, ограничавани от притеснения за дългове, безработица и държавни разходи“, посочват от компанията.

От MagnaGlobal очакват разходите в Китай и Индия да допринесат за по-високите общи приходи.

Рекламните разходи се очаква да растат през периода за всички медии с изключение на вестниците и списанията, които губят читатели за сметка на интернет.

ZenithOptimedia прогнозира рекламните приходи на вестниците и списанията да се понижат с 2% до 2013 г., а от MagnaGlobal казват, че интернет ще изпревари вестниците по рекламни приходи и ще стане вторият по големина медиен канал в света дотогава.

Интернет ще продължи да бъде най-бързо растящата медия, като от ZenithOptimedia прогнозират продажбите на онлайн реклама да се повишат с 48% за периода.

Приходите от интернет реклама може да достигнат 117 млрд. долара до 2016 г., изчисляват от MagnaGlobal.

Телевизионната, кино и външната реклама се очаква да постигнат по-добри от средните за пазара резултати, подкрепени от нови технологии като HDTV, 3D и дигитални дисплеи.

Телевизията ще остане най-големият медиен канал по рекламни приходи, смятат и от двете агенции. От ZenithOptimedia очакват телевизията да увеличи дела си от общите рекламни разходи до 41,8% до 2013 г. от 40,7% тази година.

Растящата популярност на видео съдържанието и социалните медии в интернет като рекламни платформи означават, че дисплейната реклама в мрежата може да нарасне по-бързо от платените резултати при търсене за първи път от години.

От ZenithOptimedia допълват, че данните на компанията за интернет са занижени, защото рекламодателите инвестират много повече в различни типове онлайн маркетинг, които не се броят за рекламни разходи в традиционния смисъл.

Компаниите търсят все повече контакт с потребителите чрез собствените си сайтове или в социални медии като Twitter, или пък поощряват потребителите да обсъждат техните марки във форуми или блогове, без да купуват реклама като такава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още