IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не постигна съгласие и ще разчита на ЕЦБ за разрешаване на кризата

Европа няма „достатъчно тежест“, за да изключи възможността за преструктуриране на правителствени дългове, казва Кенет Рогоф

12:14 | 07.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕС не постигна съгласие и ще разчита на ЕЦБ за разрешаване на кризата

Европейските финансови министри изключиха възможността за незабавна помощ за Португалия и Испания, както и за увеличаване на кризисния фонд от 750 млрд. евро и ще продължат да разчитат на Европейската централна банка (ЕЦБ) и нейната политика за придобиване на облигации в опита за успокояване на пазарите, пише Bloomberg.

Седмица, след като предоставиха на Ирландия помощ за 85 млрд. евро, финансовите министри на страните от еврозоната изразиха увереност, че Испания и Португалия ще овладеят бюджетните си дефицити и подчертаха, че сега съществуващата кредитна линия е достатъчна, за да защити тези страни в извънреден случай.

„Много е трудно да успокоим финансовите пазари, но днес за пореден път повтаряме, че правим всичко възможно, за да осигурим финансова стабилност в еврозоната“, казва премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Най-мащабното придобиване на облигации на страни от еврозоната, осъществено от ЕЦБ за последните 22 седмици, донесе глътка въздух за пазарите и замъгли различията между правителствата на 16-те страни от еврозоната по въпроса за следващите стъпки за справяне с дълговата криза, заплашваща стабилността на еврото.

Европа няма „достатъчно тежест“, за да изключи възможността за преструктуриране на правителствени дългове, казва Кенет Рогоф, преподавател в Harvard University и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

„Гърция ще бъде изключително щастлива ако избегне преструктуриране, докато Ирландия и Португалия просто отказват да приемат реалността и все още твърдят, че това не може да се случи. Те наистина не са поставили ясни цели, не са казали наистина какво искат да направят и не са направили реален избор“.

Германия поведе опозицията срещу увеличаването на размера на европейския спасителен фонд и предлагането на общи европейски облигации, след като канцлерът Ангела Меркел беше принудена да се противопостави на допълнителната финансова тежест за данъкоплатците от най-голямата европейска икономика.

„Не е необходимо да имаме нов дебат всяка седмица“, казва германският финансов министър Волфганг Шойбле. „Мисля, че намерихме правилното решение“.

Докато португалските, испанските и италианските облигации се понижиха вчера, премията, която инвеститорите търсят, за да ги предпочетат пред германските ДЦК остана под нивата от 28 ноември, когато беше обявен спасителният пакет за Ирландия, а ЕЦБ възобнови изкупуването на правителствен дълг от еврозоната. Спредът на Португалия падна до 309 базисни пункта от 425 пункта, този на Испания се понижи до 230 пункта от 244, а този на Италия до 165 пункта от 168.

„Най-добрата защита срещу разпространението на кризата е да подобрим бюджетните си позиции и да покрием поставените фискални цели“, казва Оли Рен, икономически и валутен комисар на ЕС. „Възстановяването е налице, но в същото време е добре да овладеем финансовите пожари така, че те да не се превърнат във всеобщ европейски пожар.“

Междувременно ЕЦБ обяви, че от понеделник до сряда миналата седмица е придобила облигации на страни от еврозоната за 1,965 млрд. евро.

Сблъсквайки се с критики за това, че помага на фискално безотговорни правителства, Меркел отново зае позицията си от началните дни на кризата, когато Германия първоначално се противопостави на оказването на финансова помощ за Гърция.

Политическият сблъсък може да натовари ЕЦБ с допълнителна тежест, казва Юрген Майкълс, икономист на Citigroup Inc. в Лондон.

„Вероятно е ЕЦБ да бъде принудена да увеличи значително подкрепата си за финансовите пакети за нуждаещите се страни“, допълва той. „Очакваме, че след още един подобен кръг от напрежение на пазара, европейската администрация ще предложи допълнителни мерки за борба с кризата“.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Жан-Клод Юнкер заяви, че може да се наложи европейските правителства да увеличат извънредния спасителен фонд - позиция подкрепена от белгийския финансов министър Дидие Рейндерс.

Европа трябва да формулира решителен и цялостен отговор на кризата и това може да бъде постигнато чрез въвеждането на e-бонове, или европейски облигации, предложиха Юнкер и италианският финансов министър Джулио Тремонти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Спасяването на еврозоната е възможно по един начин. Всеки сгазил лука я напуска, ближе си раните заедно с кредиторите си, покрива критериите, влиза отново, ако пожелае. Такива катаклизми ще доведат до падане на еврото, но не разбирам защо биха довели до разпадане на еврозоната или ЕС. Ползите от тяхното съществуване са много по-големи за европейските държави отколкото разделеното съществуване. Възможността от такива сценарии ще дисциплинират участничките в съюза и волунтаристи като нашенския умник бат'Бойко, просто няма да могат да влизат в политиката. Ще си стоят пожарникари, където им е мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Спасяването на еврозоната не е в ръцете на ЕЦБ. Старите хора са го казали Спанието на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Единственото правилно решение е изготвянето на балансирани бюдежети и най-важната част тяхното изпълнение. Когато се харчи повече от колкото се произвежда рано или късно се стига до това положение. Кредиторите май виждат че в крайна сметка ще пият по една студена вода и драпат със зъби и нокти това де не стане та било то и с цената на още загуби. Всички прогнози са за влошаване а никой няма решение за изгод от кризата. Срива на еврото и разпадане на ЕС са неизбежни. Все по-често видни икономисти предупреждават че този сценарии е доста вероятен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още