IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия завърши преговорите с ЕС за влизане в СТО

Продължилите 17 години преговори на Русия за встъпване в Световната търговска организация са на път да приключат успешно

14:05 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия завърши преговорите с ЕС за влизане в СТО

Русия завърши преговорите с Европейския съюз за влизане в Световната търговска организация (СТО), към която страната се опитва да се присъедини от 17 години, съобщи РИА Новости. Министърът на икономическото развитие на Русия Елвира Набиулина и еврокомисарят по търговията Карел де Гухт са подписали днес в Брюксел Меморандум за разбирателство, с който се завършват двустранните преговори за встъпване на Русия в СТО.

Меморандумът съдържа договорености за бъдещите задължения на Русия в СТО, в т.ч. по експортните мита и железопътните тарифи. Документът е подписан часове преди началото на започващата днес в Брюксел „среща на върха“ между ЕС и Русия.

Към момента в СТО – създадена с цел либерализация и регулиране на международната търговия, членуват 150 държави в света. Обикновено преговорите за присъединяване към организацията продължават около 5-6 години.

Преговорите между Русия и ЕС се забавиха поради различни причини, включително и заради митата за дървесина и таксите за транссибирските полети, също и заради обема на държавната подкрепа за руските земеделски производители и изискванията при фитосанитарния контрол. През октомври „дългите и сложни“ преговори със САЩ бяха завършени.

За уреждане на формалностите около фактическото присъединяване на Русия към СТО са необходими още месеци. Наскоро председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че ЕС решително подкрепя усилията на Русия за встъпване в СТО през 2011 г., защото това ще допринесе за общия икономически ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още