IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски активисти изпразниха сметките си като протест срещу големите банки

За акцията призова бившият френски футболист Ерик Кантона, според когото така ще се извърши „революция“ срещу „корумпираната, криминална“ банкова система

16:20 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Френски активисти изпразниха сметките си като протест срещу големите банки

Група активисти в Париж изпразниха банковите си сметки в отговор на призива на бившия френски футболист Ерик Кантона за протест срещу практиките на водещите банки, предаде АР.

Активистите са провели шествие, облечени в костюми, след което са изтеглили парите си от клон на банката Societe Generale. После те са си открили сметки в съседен клон на банката Credit Cooperatif.

През октомври Кантона призова вложителите да изпразнят банковите си сметки, но самият той не е бил забелязан никъде днес. 7 декември беше определен от него за деня, в който да се извърши „революция“ срещу „корумпираната, криминална“ банкова система.

Идеята му спечели близо 40 хил. поддръжници, но беше разкритикувана от икономисти, банкери и политически лидери. Председателят на Еврогрупата на финансовите министри Жан-Клод Юнкер определи призива му като „абсолютно безотговорен“.

От своя страна френският финансов министър Кристин Лагард заяви, че обикновените хора нямат спестяванията, с които той разполага. По думите на еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен пък Кантона е „по-добър футболист, отколкото икономист“.

Кантона е уведомил клон на BNP Paribas, че възнамерява да изтегли над 1500 евро от сметката си, е съобщил ръководителят на клона Антоан Поасоние.

Видеото, в което Кантона отправя призива си, се е разпространило през социалната мрежа Facebook и сайта за споделяне на видеосъдържание YouTube. В него той казва, че ако три милиона човека изтеглят парите си от банките, те ще се сринат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още