IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижава се броят на жилищата в САЩ, които струват по-малко от ипотеките за тях

Около 10,8 млн. жилища, или 22,5% от ипотекираните имоти, са стрували по-малко от ипотеките си към края на септември

17:30 | 13.12.10 г.
Понижава се броят на жилищата в САЩ, които струват по-малко от ипотеките за тях

Броят на жилищата в САЩ, които струват по-малко от дължимата сума по ипотеката за тях, се понижи през третото тримесечие, предимно заради увеличаването на процесите за принудително отнемане, а не заради ръст на цените на имотите, сочат данни на CoreLogic Inc, цитирани от Bloomberg.

Около 10,8 млн. жилища, или 22,5% от ипотекираните имоти в страната, са стрували по-малко от ипотеките си към края на септември, сочат данните на базираната в Санта Ана в Калифорния компания за предоставяне на информация в сектора на имотите. Това е понижение спрямо регистрираните 11 млн., или 23%, към края на юни и е трети пореден тримесечен спад.

Понижаващите се цени на имотите и нивото на безработица, което е близо 10%, задействаха вълна от принудителни отнемания на имоти в страната. Броят на жилищата, предложени на търгове от кредиторите, е бил средно 110 хил. на месец през третото тримесечие спрямо около 98 хил. за същия период година по-рано, посочва Марк Флеминг, главен икономист на CoreLogic.

“Има два начина да се намали отрицателната разлика между стойността на имота и ипотеката“, казва той. “Повишаване на цените или отнемане на жилищата. Към момента има повече отнемане.”

Според Флеминг допълнително намаление на цените заплашва да увеличи броя на собствениците, които дължат повече от цената на дома си. Общата стойност на жилищните имоти в страната вероятно ще се понижи с 1,7 трлн. долара тази година, изчислиха от компанията за данни в сектора Zillow Inc. миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още