IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят 17 млрд. евро за покриване на загубите на испанските банки

Според основния сценарий общите дългосрочни загуби на банковата система в Испания възлизат на 176 млрд. евро, смятат от Moody’s

12:17 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търсят 17 млрд. евро за покриване на загубите на испанските банки

Испанските търговски банки и непубличните спестовни банки се нуждаят от около 17 млрд. евро допълнителен капитал, за да покрият загубите от своята дейност в страната, които се дължат до голяма степен на краха на пазара на имоти след 2007 г., сочи доклад на Moody’s.

Според основния сценарий на компанията общите дългосрочни загуби на цялата система в страната възлизат на 176 млрд. евро, в сравнение със 108 млрд. евро, изчислени преди година. От общата сума само 88 млрд. евро загуби вече са били отчетени чрез отписвания и допълнителни провизии.

Според песимистичния сценарий на Moody’s общите загуби са на стойност 306 млрд. евро.

„Мащабът на влошаването според този „стрес“ сценарий показва уязвимостта на банките към икономически сценарий на рецесия с двойно дъно“, казват от компанията.

По думите на испанските банкери и регулатори повечето от финансовите институции в страната досега са преминали през двете години от кризата със сравнително малки поражения.

От Moody’s определят общото състояние на испанските банки значително над това на Германия и Великобритания по отношение на финансова мощ.

Въпреки това банкерите очакват следващите два месеца с притеснение, тъй като испанската банкова система остава до голяма степен зависима от ликвидност от международните финансови пазари. Като такава тя ще се съревновава за финансиране с останалите правителства от еврозоната, някои от които изпаднаха в сериозна дългова криза.

Испанската централна банка, която регулира кредитните институции в страната, полага сериозни усилия да възстанови доверието на международните кредитори към испанската банкова система.

От институцията окуражават банките да предоставят повече данни за своите необслужвани ипотечни кредити, за да подобрят прозрачността в сектора и да успокоят нервните инвеститори, пише FT.

Същевременно обаче управителят на испанската централна банка Мигел Анхел Фернандес Ордонес изрази негодувание от факта, че международните пазари неоснователно очакват Испания неизбежно да изпадне в същите банкови проблеми както Ирландия, където общият обем на банковите активи и кредитите, отпуснати към строителните и предприемаческите компании, съставляват значително по-голям дял от БВП на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още