IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателни преки инвестиции и намаляване на резервите на БНБ през октомври

Намаляват и приходите от трансфери, а чужденци теглят част от депозитите си след вноските през септември

12:34 | 14.12.10 г. 4
Отрицателни преки инвестиции и намаляване на резервите на БНБ през октомври

Отрицателни преки инвестиции в размер на 44,7 млн. евро отчита БНБ за октомври 2010 г. От тях 1,8 млн. евро се дължат на български инвестиции зад граница и 42,9 млн. евро - на отрицателни преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ).

Причина за отрицателните преки чуждестранни инвестиции може да бъде нетна загуба на дружество, в което са инвестирали чуждите инвеститори, или сделка, при която чуждестранно лице продава на местно лице активите си в България, като това може да са недвижими имоти или компании.

Други възможни причини са изплатени главници по заем към компания, направила инвестиции у нас, както и изтеглени вноски от страна на чуждестранен инвеститор от капитала на българско дружество.

От началото на 2010 г. до октомври преките инвестиции в България са за 717,7 млн. евро спрямо 2,66 млрд. евро за съпоставимия период на миналата година, или спад със 73% на годишна база. Преките чуждестранни инвестиции са за 844,9 млн. евро през десетмесечието, а българските преки инвестиции в чужбина са за 127,2 млн. евро. 

Търговското салдо за октомври е отрицателно в размер на 373 млн. лв.

Положителното салдо от услугите е 90 млн. евро през октомври, като се увеличава три пъти спрямо същия месец на миналата година. За десетте месеца на 2010 г. услугите са донесли положително салдо от 1,9 млрд. евро спрямо 1,34 млрд. евро за съпоставимия период на миналата година. Положителното салдо се дължи на летния туристически сезон.

Нетните текущи трансфери през октомври са 49,2 млн. евро, като намаляват спрямо 61,4 млн. евро за същия месец на миналата година. Тук се включват субсидиите от Европейския съюз и помощите, пращани от българските емигранти. За десетте месеца нетните трансфери са за 1,29 млн. евро, като се увеличават значително спрямо 787 млн. евро за съпоставимия период на миналата година.

След като през септември чуждестранни лица депозираха в български банки и отпуснаха кредити на български лица за 227 млн. евро, през октомври те теглят 221 млн. евро и на практика ситуацията е непроменена спрямо август.

През октомври резервните пари на БНБ намаляват с 243 млн. евро след увеличение с 341 млн. евро през септември. Именно изменението на резервните пари на БНБ формира общия платежен баланс през месеца.

От началото на 2010 г. резервните пари на БНБ намаляват с 692,6 млн. евро при намаление с 814,1 млн. евро за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Колеги, преди да коментирате нещо, прочетете внимателно текста по темата. Написана е относително добре.Т.н. преки чуждустранни инвестиции (нето) са всъщност салдо мужду приток и отлив на тези към страната и приток и отлив на тези към други страни. Може да се случи, нетния притока на инвестиции към страната да е отрицателен, не защото някой кой знае какво прави, а защото просто абсолютно са спрели инвестициите към страната, а обратните потоци си ги има и те са свързани с изплатени главници по заеми итн. Не може да твърдим, че има бягство на капитал. Тези инвестиции са дълготрайни, тоест трудно може един завод примерно да го хванеш с хеликоптер и да го преместиш. Счетоводната смяна на собственика на завод, може да доведе до отчитане на отлив на ПЧИ, но реално завода си е непокътнат.Интересно е, че преди две години бяха привлечени над 9 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, а тази година няма да дойдат дори 1 млрд. евро. От тук следва да помислим, наистина ли сме данъчен рай?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Jay Gould
преди 13 години
"Отрицателни преки инвестиции" звучи като "Отрицателна доходност". Тоест, не казваме "Бягство на капитали", ами си измисляме нова дума :)))"От началото на 2010 г. до октомври преките инвестиции в България са за 717,7 млн. евро" ... Докато парите на българите от чужбина са вкарали в страната над 1 милиар Евро. Ако не бяха тези пари валутния ни резерв отдавна да е издухан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
nisto ne shvastash, no kakvo da se pravi.Tova oticatelno saldo idva ot vurnatite krediti osnovno.Sumata kato cqlo e malka i po-skoro pokazva 4e nqma novi investicii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
dakl
преди 13 години
Нормално.Нима има луди , които да стоят в страна в която икономиката управляват хора като С.Дянков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още