IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Microsoft ще се борят с търговията с нелегални лекарства в интернет

Продажбата на фалшиви лекарства в глобален мащаб достига 75 млрд. долара на година

12:36 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google и Microsoft ще се борят с търговията с нелегални лекарства в интернет

Google Inc. и Microsoft Corp. ще застанат зад организация с идеална цел, която ще се бори с търговията на нелегални лекарства в интернет, в подкрепа на кампанията на администрацията на американския президент Барак Обама, съобщава Bloomberg.

Групата е съставена от компании, които държат ключови позиции в интернет и е създадена в отговор на призив на американската администрация към частния сектор да помогне за ограничаването на нелегалната търговия с лекарства, казва Виктория Еспинел, координатор по въпросите за интелектуалната собственост в Белия дом.

Продажбата на фалшиви лекарства в глобален мащаб достига 75 млрд. долара на година, сочат данни на Американската фармацевтична асоциация. Между 1% и 2% от продаваните в САЩ и Канада лекарства са фалшиви.

„Важно е, че действаме агресивно сега, преди да сме изправени пред още по-голям проблем“, казва Еспинел. Вашингтон иска „по-скоро да насърчи частния сектор да поеме нещата в свои ръце, отколкото да въвежда нови регулации“, допълва тя.

Сред компаниите, които участват в кампанията, са Yahoo! Inc., MasterCard Inc., Visa Inc., American Express Co., GoDaddy.com Inc., Neustar Inc., eNom Inc. и Paypal Inc.

Като част от усилията за борба с търговията с фалшиви лекарства щатското правителство се свърза с компании, издатели на кредитни карти, рекламни агенции и компании, контролиращи интернет домейни.

„Размерът на фалшифицирането на лекарства днес достига такива размери, че много от това, което приемаме за гарантирано сигурно и здравословно, може да не е“, казва Джон Мортън, директор на американските митници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още