IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в САЩ се увеличава и през ноември

Активността на потребителите по време на Деня на благодарността и празничния уикенд в края на ноември повишава продажбите на дребно с 0,8%

16:38 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в САЩ се увеличава и през ноември

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха повече от очакваното през ноември, след като потребителите увеличиха покупките си с наближаването на празниците в края на годината.

Търговията на дребно в страната се увеличи с 0,8% спрямо октомври, когато нарасна с 1,7 на сто, което загатва, че потребителите ще играят по-голяма роля за възстановяването на икономиката през текущото тримесечие, пише Bloomberg.

Средните прогнози на пазарни анализатори бяха за увеличение на продажбите на дребно от 0,6 на сто.

След като се изключат покупките на автомобили, бензин и строителни материали, които варират повече и в по-големи интервали, търговията на дребно отчита ръст от 0,9% на месечна база.

Продажбите на универсалните магазини нарастват с 1,3% на месечна база, което е най-силният ръст от октомври 2009 г., до голяма степен благодарение на активността на потребителите по време на Деня на благодарността и последвалия го уикенд на големи намаления в края на ноември.

Другите икономически данни за САЩ от днес показаха, че цените на ниво производител са се увеличили с 0,8% на месечна база през ноември, което е най-силният им ръст за последните осем месеца.

Поскъпването на енергийните ресурси и на хранителните стоки, и най-вече на плодовете, е най-силно изразено през миналия месец. В сравнение с ноември миналата година индексът на цените на ниво производител отчита ръст от 3,5 на сто, след като през октомври нарасна с 4,3% на годишна база.

След силната загуба от 1,2% вчера, щатският долар губи още 0,1% срещу еврото днес в очакване на лихвеното решение на Федералния резерв в 21:15 ч. българско време.

Към 16:35 ч. едно евро се разменя срещу 1,3398 долара. По-рано днес щатската валута поевтиняваше с над половин процент, но заличи голяма част от загубите си след данните за по-силното от очакваното увеличение на производствената инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още