IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 0.17% от БВП са дадени за дентални дейности през 2010 г.

Вчера Българският зъболекарски съюз отпразнува 105-годишен юбилей

10:23 | 17.12.10 г.
Едва 0.17% от БВП са дадени за дентални дейности през 2010 г.

За 2010 г. за дентални дейности в задължителното здравно осигуряване бяха отделени 4% от бюджета на националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), което е едва 0.17% от БВП, заяви д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз (БЗС).

Налице е остър дефицит в публичното финансиране на денталната медицина, съобщиха още от съсловната организация.

Вчера една от най-старите съсловни организации празнува 105-годишен юбилей. В изявлението си този повод д-р Николай Шарков коментира, че основен проблем на БЗС е, че пакетът и цените на денталните дейности в задължителното здравно осигуряване вече не се договарят между БЗС и НЗОК.

В момента те се обсъждат в Консултативния съвет към Министерството на финансите. След това се гласуват от Министерския съвет и се обнародват в Държавен вестник. БЗС е за връщане на договорното начало в НЗОК, отбеляза още д-р Шарков.

Друг проблем е, че финансирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания на децата от 0 до 18 години е силно орязана и сроковете за започването на съществени дейности от нея се забавят чувствително, алармира д-р Шарков.

В България на един зъболекар се падат средно по 932 пациенти, което е под европейските норми за работата на денталната практика. Най-тежко е положението на денталните лекари в Пловдив, където на един зъболекар се падат едва по 300 човека, потенциални пациенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още