IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите в ЕС са лобирали за замразяване на общия бюджет на срещата в Брюксел

Великобритания, Франция и Германия са участвали в тайно договаряне за замразяване в реално изражение на бюджета на съюза до 2020

13:36 | 17.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Големите в ЕС са лобирали за замразяване на общия бюджет на срещата в Брюксел

Великобритания, Франция и Германия са участвали в тайно договаряне за замразяване в реално изражение на бюджета на Европейския съюз (ЕС) до 2020 г., разкрива Financial Times.

По време на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел британският премиер Дейвид Камерън е лобирал в частни разговори с надеждата до 10 държави да подпишат писмо, призоваващо за замразяване на общия бюджет.

На срещата лидерите на ЕС одобриха създаването на механизъм за стабилност, който ще се справя с финансовите кризи от 2013 г. Той ще осигурява заеми при стриктни условия на изпитващите затруднения страни членки. 27-те държави трябва да ратифицират промените до края на 2012 г.

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел са подкрепили писмото, но са пожелали то да не бъде оповестявано, за да се избегне дипломатическа конфронтация, в момент когато европейското единство и без това е поставено на изпитание.

След като започна да изтича информация за инициативата, се породи гняв у тези, които се възползват в най-голяма степен от бюджета на ЕС в размер на 141,5 млрд. евро., както и у онези, които гледат на разходите на Брюксел като на двигател на европейската интеграция.

„Ние сме в готовност“, е казал полски представител. „Това не е нещо, което ни изненадва.“

В същото време председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, според дипломати, е бил разгневен от инициативата. Той се очаква да води дискусиите по изготвянето на бюджета за периода 2014-2020.

Според висш дипломат Барозу е бил заобиколен с класическа маневра от държавите с най-големи вноски в бюджета на съюза, което напомня за подобен ход на същите страни през 2003 г. във връзка с бюджета за периода 2007 - 2013 г.

Дипломатът твърди, че Великобритания и Германия са постигнали мълчаливо споразумение, че любимата на Франция Обща селскостопанска политика на съюза ще остане в голяма степен незасегната, докато от друга страна също толкова ценните за Великобритания бюджетни отстъпки ще останат непокътнати.

Големите губещи от замразяването на бюджета на ЕС в реално изражение, който ще намалее като дял от благосъстоянието на съюза, ще бъдат страните, които разчитат на структурните фондове за подкрепа на икономиките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
А ние трябва да си отстояваме за нашето си ... и да подкрепим всичко само ако франция и холандия спрът да казват че не сме готови за шенген... В този съюз всичко е търговия и добро изиграване на картите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
?Nesto stranno zvu4i vsi4ko tova. Celiq problem na tezi 3 golemi strani e imeno 4e drugite sa po izostanali. Ako obstoto nivo na ostanalite strani se vdigne, to neobhodimostta ot podpomagane bi namalqla.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още