IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече висшисти остават без работа

Усещането за негативно въздействие на икономическата криза върху домакинствата намалява, показват данни на Отворено общество и Световната банка

07:25 | 20.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Все повече висшисти остават без работа

Усещането за негативно въздействие на икономическата криза върху домакинствата намалява. Броят на анкетираните (общо 6225), които заявяват, че са засегнати от кризата, спада до 19% през септември при над 24% през февруари. Това показват данните от панелното изследването на Институт "Отворено общество" и Световната банка, цитирано от Dnes.bg.

Анализът на данните показва, че равнището на бедност се задържа устойчиво на високо за ЕС ниво. През септември 21,4% от населението са в риск от бедност според дефиницията на "Евростат" при 21,1% през януари. Заради недостиг на средства всяко трето домакинство е принудено да пести, като ограничава потреблението на основни хранителни продукти.

Всяко пето домакинство се лишава от необходимите лекарства. Близо 8% от анкетираните заявяват, че пропускат хранения през деня, докато при най-бедната една пета от домакинствата този процент достига до 17.

Макар да се забелязва спад в негативните оценки за общото икономическо положение на страната, делът на домакинствата, които заради финансови затруднения и намалени доходи са принудени да ограничат разходите си за основни храни и потреблението на медицински или образователни услуги, остава непроменен.

Броят на анкетираните лица, които се оплакват от намаление на заплати, е спаднал с една трета. С толкова се е увеличил делът на лицата, които са успели да си намерят работа – всеки трети от търсещите работа през февруари е успял да намери до септември.

Една десета от заетите през февруари обаче са останали без работа половин година по-късно. Забелязва се влошаване на състоянието на търговията и подобряване на състоянието на заетите в транспорта и преработващата индустрия.

В строителството почти няма промяна. Като цяло заетите в публичния сектор са по-засегнати от тези в частния. Нараства безработицата сред хората с висше образование – от 10% през февруари на 16% през септември.

Намалява броят на ипотечните кредити. Ако през февруари ипотеки са имали 4% от домакинствата, до септември този процент намалява до 3,5%. 27% от българите и сега изпитват затруднения с изплащането на месечните си вноски по кредити. На годишна база делът на хората, които имат депозити, се е увеличил с 12%.

По последни данни около 35% от българите се лишават от покупка на дрехи и вещи, 42,3% – от потреблението на ток, вода, а 28% от потреблението на основни хранителни продукти като хляб, мляко и плодове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
И каво правите бе другари....ХОРАТА МОГАТ ИЛИ НЕМОГАТ ДА ИЗКАЗВАТ МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСИТЕ И ПРОБЛЕМИТЕ ТУК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още