IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящият протекционизъм заплашва мащабни международни придобивания

Индустриите, които се считат за най-подложени на протекционизъм, са добивът на природни ресурси, секторите, свързани със селскостопанските продукти, и отбраната

10:55 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Растящият протекционизъм заплашва мащабни международни придобивания

Растящият протекционизъм в световен мащаб може да попречи на сключването на някои международни придобивания за милиарди долари тази година, пише Ройтерс, цитирайки мнения на банкери.

Индустриите, които се считат за най-подложени на протекционизъм, са добивът на природни ресурси, секторите, свързани със селскостопанските продукти, и компаниите в сектора на отбраната. В някои азиатски страни банките и фондовите борси също влизат в този списък.

В една идеална пазарна икономика правителствата рядко застават на пътя на чуждестранни купувачи на компании. Но протекционизмът нараства, още повече предвид факта, че придобиванията стават все по-големи и привличат все по-голям обществен и политически интерес.

Офертата на Singapore Exchange за придобиване на австралийския борсов оператор ASX на стойност 7,8 млрд. долара вече срещна съпротивата на австралийските власти, които може да блокират законодателните промени, необходими за осъществяване на сделката.

Рискът от държавна намеса винаги е съществувал при придобиванията, които са значими в политическо отношение, но от началото на кризата тази заплаха е нараснала, тъй като много правителства наляха средства в различни компании, за да ги предпазят от срив.

През ноември Канада изненада бизнес общността с решението си да блокира офертата на стойност 39 млрд. долара на BHP Billiton за производителя на торове Potash Corp. Това наруши представата за страната като гостоприемно място за бизнеса.

Когато става дума за протекционизъм, размерът на сделката също играе ключова роля: според банкерите, коментирали за Ройтерс, всяка сделка на стойност над 10 млрд. долара сега привлича огромен обществен, а оттам – и политически интерес.

През октомври BHP и Rio Tinto се отказаха от плановете си да създадат най-голямата в света съвместна компания за добив на желязна руда, след като европейските регулатори показаха, че може да блокират сделката.

Друга сделка, сблъскала се с политически пречки, е планът на британската проучвателна компания Cairn Energy да продаде мажоритарния си дял на стойност 9,6 млрд. долара в индийското си подразделение на Vedanta Resources. Индийското правителство отложи вземането на решение по случая за март 2011 г., заявявайки, че по него има много усложения.

Все пак историята показва, че въпреки неуспеха на някои сделки да преодолеят пречките от страна на държавата, много други са успешни след въвеждане на някои промени от страна на купувача. Такива сделки трябва да бъдат представени като сливане, като ползите от него да са за страната, от която е придобитата компания.

Освен това азиатските компании, които разполагат с много средства в брой, и дори държавните фирми, няма да бездействат само заради притеснения, че опитите им за придобиване ще бъдат отхвърлени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още