IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират стагнация на пазара на имоти на Острова през 2011

Жилищата поевтиняват за трети път през последните четири месеца през декември, а търсенето остава слабо

11:00 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират стагнация на пазара на имоти на Острова през 2011

Цените на жилищата във Великобритания се понижиха рязко през декември, отчитайки спад за трети път през последните четири месеца.

Това показаха резултатите от ежемесечното проучване на пазара на ипотечния кредитор Halifax Bank of Scotland, което се базира на продажните цени на жилищата, закупени с кредити, отпуснати от банката.

Експертите на Halifax прогнозират стагнация на пазара на недвижими имоти в страната през тази година, като уточняват, че при сегашните обстоятелства рисковете натежават в посока на по-нататъшен спад.

Индексът на цените на жилищата на Halifax се понижава с 1,3% на месечна база през декември, което се оказа четири пъти повече от очакваното. Индексът е най-дългогодишният показател за цените на жилищата в страната, като датира от 1983 г.

В рамките на трите месеца от октомври до декември той отчита спад от 0,9% на тримесечна база, което е по-малко в сравнение с понижението от 2,1% за предишните три месеца.

Средната продажна цена на жилище през декември е 162 435 паунда, което е с 1,6% под ценовите нива отпреди една година. Понижението на годишна база е второ за последните 12 месеца. През ноември ценовите нива се понижиха с 0,2% за месеца и с 0,7% за годината.

Жилищата на Острова поскъпваха в продължение на седем поредни месеца от юни 2009 до януари 2010 година, подкрепени от по-ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и правителствените стимули за икономиката. След това ценовите нива започнаха да се колебаят заради дисбаланса между продавачи и купувачи, който остава в полза на купувачите.

Несигурните изгледи пред икономиката, повишението на данъците и високата безработица ще продължават да ограничават търсенето на жилища през 2011 г., коментират от Halifax.

Експертите на банката допълват, че ниските лихвени проценти в страната са облекчили изплащането на ипотечните заеми. Те посочват, че средната месечна ипотечна вноска в края на 2010 г. е намаляла до 29% от разполагаемия доход на новите заемополучатели спрямо рекордните 48% в средата на 2007 г.

Британската лира поевтинява с 0,5% срещу щатския долар днес, като към 10:50 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5483 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още