IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромният ресурс на щатските банки вещае "златна ера" с ръст на печалбите от 20%

Пазарната капитализация на някои банки е под стойността на кеша, с който разполагат, посочва банков анализатор

11:51 | 14.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Огромният ресурс на щатските банки вещае "златна ера" с ръст на печалбите от 20%

Банковата индустрия в САЩ навлиза в „златна ера“, с толкова кеш на разположение, че печалбите ще растат с по 20% през следващите няколко години, заявява за CNBC известният банков анализатор Ричард Боув от Rochdale Securities.

„Пазарната капитализация на някои американски банки, като Citigroup, Bank of America, Bank of New York, State Street и Northern Trust е под стойността на кеша, с който разполагат“, посочва той.

„Това означава, че те разполагат с огромен ресурс, който може да бъде използван за генериране на ръст в печалбите. Мисля, че през следващите две-три години печалбите на банките ще растат с около 20% годишно, което би било много повече от компаниите в индустриалния сектор“, предвижда Боув.

Анализаторът не споделя мнението, че печалбите на кредитните институции напоследък се дължат главно на разхлабената от Федералния резерв кредитна политика.

„Банките нямат нужда от нея. Те напълно преструктурираха балансите си“, изтъква той.

„Със закона за финансовата реформа Дод-Франк, банките ще предлагат нови продукти, които никой няма да харесва, но които ще бъдат печеливши за сектора“, отбелязва Боув.

Той отхвърля опасенията, че банките са изправени пред потенциални задължения от голям мащаб, заради хаосът с просрочените ипотеки.

„Това са правни, а не финансови проблеми“, коментира Боув. „Банковата индустрия прилича на тютюневата. През следващите 5-7 години тя ще трябва да задели голяма част от приходите си за удовлетворяване на правни претенции.“

„Няма да е голямо бреме и въпросът с евентуалното компенсиране на инвеститорите, които са купували ипотечни ценни книжа. Повечето банки вече отписаха по-голямата част от лошите си ипотечни заеми“, добавя анализаторът.

„Лошите кредити в системата намаляват“, констатира Боув. Според него банковият сектор навлиза в един от най-вълнуващите периоди на сливания и придобивания, в който инвеститорите не трябва да забравят и някои от по-малките играчи, които също ще се включат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
no-credit
преди 13 години
Това го разбирам като "Готови ли сте за следващия балон?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още